Доказано! Най-умните жени пият най-много!

Вишистките от набор 1970 водят двойно напред по чашка

Жените, влезли в университет, пият доста повече алкохол от връстничките си с по-ниска степен на образование. Това твърди обширно изследване на екип от London School of Economics (LSE) върху поведението на хиляди 39-годишни мъже и жени, родени във Великобритания в една и съща седмица на 1970 г.

Данните разкрили, че не само, че висшистките пият два пъти повече, но и че е по-вероятно да признаят, че имат проблем с алкохола. Подобна връзка между образование и пиене има и при мъжете, но при тях тя е по-слабо изразена, съобщава лондонският "Дейли телеграф". Консумацията на алкохол при жените дори може да се предвиди по резултатите от тестовете им още в училище – някои от тях направени дори на 5-годишна възраст. Момичетата със "средни" и "високи" оценки е 2.1 пъти по-вероятно да пият всеки ден, когато пораснат.
Авторите Франческа Боргони и Мария Уерта дават няколко възможни обяснения. Според тях по-образованите жени идват предимно от семейства на средната класа, където се пийва повечко и по-често. Те раждат по-късно и така отлагат отговорностите на родител. Така имат средства и време за по-активен обществен живот в работна среда и начин на живот, доминирани от пиещи мъже. В статията за проучването, публикувана в сп. Social Science and Medicine, се посочва, че 71% от образованите британки е по-вероятно да пият всеки ден, отколкото връстничките им без квалификация. При завършилите университет този процент стига до 86. При висшистките има 1.7 пъти по-голяма вероятност да имат проблем и с алкохола и повишен риск от развиване на раково заболяване, цироза на черния дроб, психически и поведенчески проблеми.