Правят центъра на Плевен по-зелен

Фонтаните няма да се намаляват, а ще бъдат реконструирани

Близо седем декара нови зелени площи ще има в центъра на Плевен. Фонтаните няма да се намаляват, а ще бъдат реконструирани, за да придобият по-красив вид. Това каза пред репортер на БТА кметът проф. Димитър Стойков.

По поръчка на общината е завършен сондаж в центъра на града, който е осигурил вода с дебит 5 л/сек. Тя ще се използва за поливане на зелените площи. За целта ще бъде изградена поливна система, свързана със сондажа. От три до десет пъти ще се разшири площта около съществуващите дървета в центъра на Плевен, за да се осигури по-доброто им развитие. Разширяването на зелените терени ще бъде за сметка на плочниците.

Реконструкцията на централната пешеходна зона, по проект на екип с ръководител арх. Красимир Попов, тече с пълна сила.

По идея на ландшафтния архитект Лидия Христова ще бъдат засадени 120 нови дървета, 111 от съществуващите ще бъдат запазени, двадесетина - стари и болни, ще бъдат премахнати.

Чрез кастрене са оформени короните на дърветата, в зависимост от възрастта им. Дейностите са извършени след оглед и описание на състоянието на всяко дърво, като са предписани от специалистите мерки, от които се нуждае - за подмладяване, санитарно прочистване на изсъхнали, болни и счупени клони. Сред новите видове ще бъде японски клен, явор, чинар, албиция. Розариумът пред Областната управа също ще претърпи промяна като зелената площ пред сградата ще бъде разширена.