Удивително! 5 ползи от патладжана

Патладжанът е изключително богат на хранителни вещества, а също така крие и множество ползи за здравето. Препоръчително е да консумираме зеленчука поне веднъж седмично.
 
1. Патладжанът предпазва от рак
Две от важните съставки в зеленчука, които допринасят за това му качество, са фибрите и антиоксидантите. Фибрите спомагат за очистването на токсините в хранисмилателния тракт, а проучвания сочат, че успешно предпазва от рак на колона. Антиоксидантите се „борят“ срещу свободните радикали, които увреждат клетките.
 
2. Полезен начин за лишаване от излишните килограми
Зеленчукът е с ниско калорийно съдържание – 100 г съдържат само 25 калории. Благодарение на фибрите, консумацията на патладжан оставя усещането за ситост, като по този начин се консумира по-малко количество храна.
 
3. Предотвратява сърдечни заболявания
Както повечето плодове и зеленчуци, патладжанът също е полезен за сърцето. Заедно с другите хранителни вещества, той съдържа и биофлавоноиди, които контролират високото кръвно налягане и освобождават стреса.

4. Патладжан за младежки вид на кожата
С напредването на възрастта кожата неминуемо бива засегната от уврежданията, вследствие на свободните радикали. Така се появяват фините линии и бръчките по лицето. Този процес до известна степен може да бъде предотвратен, благодарение на антиоксидантите и витамините, съдържащите се в патладжана. Зеленчукът също така е и с високо съдържание на вода, която „отмива“ токсините в тялото и придава на кожата здрав и сияен вид.
 
5. Патладжанът е полезен за мозъка
Консумацията му може да предпази от увреждане на мозъка, тъй като съдържа фитонутриенти, за които се знае, че предпазват клетъчните мембрани. Съединенията са известни още със свойството си да подобряват паметта и да спомагат за предаването на съобщения между различните части на тялото.