„Кървава” луна ще изгрее другата седмица

Явлението няма да бъде видимо над България, но ще може да се следи онлайн

Запишете си! Точно след една седмица на 14 и 15 април ще бъде наблюдавано пълно лунно затъмнение. В този момент земята ще се падне точно между луната и слънцето.

Резултатът ще бъде червена луна, която някои биха дори нарекли „кървава”. Спокойно. Става дума за напълно нормално природно явление. Всеки път, когато луната попадне напълно в сянката на земята, тя се оцветява в червеникав цвят – понякога става дума за ярко парче мед, друг път за нещо средно между кафяво и червено, а трети път за изсъхнала кръв, пише LA Times.

Затъмнението ще бъде наблюдавано в почти цялата континентална част на Съединените щати, по-голямата част от Канада и Централна Америка, както и парчета от Южна Америка. Природният феномен няма да може да бъде наблюдаван в България, тъй като по това време тук ще е ден. Карта може да намерите тук. Той обаче ще може да бъде следен онлайн на следния адрес: http://new.livestream.com/griffithobservatorytv

Учените отбелязват, че последното пълно лунно затъмнение е било наблюдавано в Америка през 2011 г. Следващите обаче ще бъдат по-скоро – през октомври тази година, април 2015 г. и октомври 2015 г.