С кръст и икони атакуваха съда в Кърджали, пазят музея

Протестиращи срещу жандармерия и полиция пред съда

Седмината протестиращи пред съда в Кърджали, се опитаха да влязат в Съдебната палата с патриаршески кръст и икони, но не бяха допуснати, съобщи 24rodopi.com.

„Все едно влизаме с автомати. Явно делото за сградата на Историческия музей в Кърджали е предрешено. Огорчени сме от това, което става на българска земя. От няколко дни се опитват да ни противопоставят християни и мюсюлмани, а ние живеем в разбирателство от 600 години", изрази разочарованието си Атанас Стефанов от сдружение „Приятели на православния свят".

Делото за собствеността на сградата на Историческия музей в Кърджали бе отложено за 14 май. До тогава трябва да е готова комплексна архитектурно- техническа съдебна експертиза, по която работят  две вещи лица. Те трябва да установяват реконструкциите, извършени в сградата на музея след нейното построяване.

На заседанието днес бе само вещото лице Димитър Илиев, който бе изготвил  за това какви регулационни процеси е претърпял имота в периода 1922г. – 2006 г. , за да се изяснят  извършените изменения на регулационните планове правени през годините.