7 неща, по които ранобудните хора се отличават от другите

Истинските „чучулиги“ всъщност са крайно редки и при тях се забелязват някои любопитни особености

Във всеки от нас има заложен генетично часовник, чийто ефект усещаме ден след ден през целия си живот. За повечето от нас тези вътрешни часовници, които науката нарича „циркаден цикъл“, следват естествен ежедневен цикъл, малко по-дълъг от 24 часа. За около една четвърт от населението на земята, този цикъл е дори и малко по-дълъг, което обяснява защо тези хора предпочитат да остават до късно вечерта. За друга една четвърт от жителите на планетата, цикълът е малко по-къс от 24 часа, затова тези хора лягат рано и се будят рано. „Сред ранобудниците и нощните птици съществуват както крайности, така и преходни типове, коментира Майкъл Смоленски от Университета в Остин, Тексас. Крайно ранобудните хора се наричат „чучулиги“, а тези, които лягат много-много късно, са сови“.

Истинските „чучулиги“ всъщност са крайно редки и при тях се забелязват някои любопитни особености:

1. Ранобудните хора са по-щастливи Съществуването на връзка между щастието и ранното ставане в младини бе доказано от изследване на Университета в Торонто и института „Ротман Рисърч“ (Rottman Research). Ранобудниците са по-предразположени да бъдат оптимисти, за което изследователите имат две обяснения: на ранобудните хора им е много по-лесно да следват стандартното работно време от 9 до 5, просто защото то съвпада с присъщия им циркаден цикъл. Според второто обяснение те са по-изложени на естествена слънчева светлина, което стимулира производството на серотонин- хормона на щастието.

2. Те учат по-добре. Проучване сред студенти в Университета на Тексас през 2008 г. показа, че тези,които стават рано, имат средно с една единица по-добри оценки в сравнение с тези, които лягат късно. Добрите резултати изглеждат пряко следствие от навиците на „чучулигите“: те си лягат рано, избягвайки много потенциално зловредни нощни дейности, организирани в кампусите, стават по-рано и им е по-лесно да отидат на лекции, както и имат повече часове, през които да учат.

3. Истинските чучулиги не отлагат ставането си за по-късно. Те наистина нямат нужда от това! "Ранобудният човек се събужда много бързо като цяло и с много малко „мъгла“ в главата си“, обясни Фредерик Браун. Такава личност е готова на високо ниво на активност в ранните сутрешни часове".

4. Те са по-продуктивни от останалите... сутрин. Не е изненада! Преди нощната птица може да се отърси от съня, ранобудният има време да отиде да потича, да подготви закуска и да изпрати десетки имейли. Особено, когато става въпрос за дейности , изискващи съсредоточаване. Това обаче не значи, че нощните птици не компенсират през деня.

5. Те са по-съвестни. Ранобудните хора са по-ефективни, организирани и фокусирани върху целите си и те също така са склонни да обръщат повече внимание към детайлите. По думите на Фредерик Браун те са "по-бдителни, почти нетърпеливи, но по положителен начин".

6. Те са по-малко предразположени към депресия. Много проучвания свързват желанието да останеш буден до късно с депресията, макар какъв е характерът на тази зависимост е все още спорно. „Ранобудните хора са наложили своите правила на обществото- кога да се става, как да се организира времето, кога да затварят магазините“, коментира Фредерик Браун. „Нощните птици просто нямат избор“, допълва той. Те са принудени да прекарат живота си, страдайки от хронична липса на сън, поставяща в риск менталното им и физическо здраве. Вижте още: Пет неща, които супер успелите хора вършат преди 8 ч.

7. Те са по-внимателни. Малко проучване от миналата година показа, че чучулигите са по-малко изложени на“черната триада“- нарцисизъм, макиавелизъм и психопатии. Учените на шега казаха, че това вероятно е, защото прикритието на мрака позволява да се развихрят силите на злото.