Назрява спор между общината и колоездачите

В наредбата ясно са записани единствено правилата за превоз на велосипеди в метрото

В социалните мрежи назрява бунт срещу забраната за превозване на велосипеди в градския транспорт. Колоездачи сигнализират, че са сваляни от рейсове, въпреки че в наредбата на общината няма конкретен текст, който да позволява това на контролните органи.

В Интернет се появи и снимка около въпроса. На нея се вижда напечатано изрично указание към водачите на автобуси по линиите 93, 98, 122 и 66 да не качват велосипедисти и да съдействат на контролните органи при свалянето им, ако все пак попаднат в салона, информира bTV.

Това предизвика възмущение във форумите, тъй като тези линии ходят до Витоша и са използвани активно от любителите на планинското колоездене. По непотвърдена информация в някои автобуси са се возели и полицаи, които не позволяват на граждани с велосипеди да се качват.

В наредбата на общината ясно са записани единствено правилата за превоз на велосипеди в метрото. То е разрешено само в последния вагон от композицията късно в делничен ден или в неработен такъв. Означава ли това обаче, че колелела не могат да се качват в останалите превозни средства на градския транспорт?

От столичния Център за градска мобилност са категорични – колоездачи не могат да пътуват в наземения транспорт. „След като е записано, че е разрешено само в метрото, това е друга форма на забранено, значи щом е разрешено само в метрото, ясно е, че в останалия транспорт е забранено”, посочи Красимира Сапунджиева от ЦГМ.

Всъщност в наредбата са изведени само определените условия, при които може да качите велосипеда в метрото. Никъде обаче не е споменато, че подземният транспорт е единственият, където това е позволено.