До края на 2015 трябва да се изградят 100 км велоалеи

До момента има малко над тридесет километра

До края на следващата година трябва да бъдат изпълнени 100 км велоалеи в столицата.

До момента имаме малко над тридесет километра изградена веломрежа, заяви Любомир Христов, заместник-кмет по транспорт и транспортни комуникации на Столична община.

На повечето места, където са изпълнени рехабилитации или са изградени нови улици и булеварди, ще се обособяват трасета за велосипедно движение. Това е и в изпълнение на програмата за развитие на веломрежата, и в изпълнение на политиката на Столична община за насърчаване на използване на велосипедния транспорт. През последните няколко години бяха изградени няколко велоалеи по основни направления, които поетапно започват да се свързват една с друга, за да може да придобият функционалността на веломрежа и да осигуряват максимален достъп с велосипед до различни точки на града.

По различните проекти, които Столична община изпълнява, се търсят варианти за обособяване на трасета за велосипедно движение. Приключва обществената поръчказ а реконструкцията на парка пред НДК например, като част от този проект също е включено създаване на условия за велосипедно движение около НДК, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша”, с тенденция тази велоалея по бул. „Витоша” да бъде свързана с входа на Южен парк, от Южен парк с велоалеята по бул. „Гоце Делчев”, по тази на бул. „Цар Борис Трети”, съответно по ул. „Раковска” се планира в един от участъците да има велоалея, която да осъществи връзка със съществуващата по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.