Хотел „Родина” има нов собственик

Цената на сградата е малко под 23 млн. лв.

Най-високият хотел в България – „Родина”, ще има нов собственик до дни. Четвъртият поред търг за 104-метровия гигант е на път да приключи успешно, след като се намери купувач, който да плати исканите 22,72 млн. лв.

„Подадени са две оферти и има определен победител“, съобщи съдебният изпълнител Георги Дичев, чиято кантора организира наддаването. Законът не му дава право да разкрива подробности за участниците в публичната продан.

Според източници на в. „Преса” победител е фирма „Дюни“ на бизнесмена Людмил Стойков. Той е собственик на едноименния курорт на Черноморието, контролира заводите „Бесттехника ТМ - Радомир“ и „Чугунолеене“-Ихтиман, има и други бизнеси. Втората оферта е била на ОББ.

Хотелът до Руски паметник бе пуснат на търг точно заради необслужван кредит на фирмата собственик „Родина турист“ към банката. Компанията се свързва с бившия банкер Васко Нинов, осъден миналата година на доживотен затвор в Гърция за трафик на наркотици. До края на март 2014 г. управата на дружеството бяха съпругата на Нинов Десислава и синът му Николай.

Сега тече 7-дневният срок, в който купувачът трябва да внесе парите. Минималната цена на търга беше 22,72 млн. лв., но не е изключено печелившата оферта да е надхвърлила 23 млн. лв. Разгънатата застроена площ на хотела е 46 805 кв. м, а прилежащият терен - 6 дка. Капацитетът му е 525 стаи, като пред него в столицата е само х-л „Рамада“ (бившият „Принцес хотел София“) с 601 стаи.

„Родина“ се продава от съдебен изпълнител от лятото на 2013 г. Първият опит беше при начална цена 44,4 млн. лв. Последваха още два неуспешни търга, като при всеки от тях цената намаляваше.

Продажбите бяха съпътствани от съдебни спорове, при които длъжниците направиха опит да попречат на банката да събере дълга си и именно заради тях нямаше официална информация какви точно са задълженията на хотела. Според различни източници обаче общата стойност на ипотеките върху имота (хотелът и земята под него) се изчисляваха на около 10.5 млн. евро, информира в. „Капитал”.

Подробност по сделката е, че обект на продажба е само недвижимият имот - хотелът и земята под него. Ако иска да придобие и оборудването, без което хотелът на практика не може да оперира, новият собственик трябва да плати допълнително. Източници от пазара оценяват стойността на това оборудване на около 2 млн. лв., но част от него е силно амортизирана и не е изключено да се инвестира по-скоро в нови съоръжения.

104-метровият исполин е открит през 1981 г. Проектът е на арх. Евлоги Цветков и арх. Тодор Кожухаров. По груби изчисления на арх. Цветков строителството е струвало 15-20 млн. лв., или 13,5-18 млн. долара по тогавашния официален курс.