Драма в Слънчев бряг! Хотели остават затворени заради липса на персонал

Внасяме работници от чужбина

Хотелиери са в паника, защото нямат достатъчно персонал за летния сезон край морето. И канят наши сънародници от българската диаспора в Украйна, Молдова и Сърбия да работят.

Персоналът не достига, защото българските работници заминават за Германия и Англия. "Положението е сериозно, има хотели които дори може да не отворят", алармира Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг. Готвачите в чужбина вземат по 2 000 евро, а тук месечната им заплата е 2 000 лева.

Пиколото в наш хотел получава 700 лева, а навън пак 700, но евро. Грабят нашия квалифициран персонал, отсичат хотелиерите. “България ще си остане само с едната природа. Всеки казва- курортите ни са по-красиви, като натрупам пари и ще се върна, но като се върне, кой знае и от природата какво ще е останало”, коментират хотелиери.

Според други техни колеги причината е друга: “Много са обектите, това е проблемът, а не толкова, че персоналът “изтича”.”

Още преди два месеца председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обяви пред “Труд”, че се очаква проблем с работната ръка. Организацията поиска от социалния министър д-р Хасан Адемов България да издава зелени карти за привличане на работна ръка от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. До този момент обаче няма развитие по темата.