Арабски инвеститори наливат 20 млн евро в бургаския бизнес

Изграждат ферми за птици и агнета, Катар с интереси в туризма ни

Арабски инвеститори ще налеят 20 млн. евро в голям животновъден проект в бургаско. Това стана ясно днес по време на първия международен инвестиционен форум, който се провежда днес в Поморие. На него присъстват представители на над 140 фирми от арабския свят, Турция, Русия и България. Двудневната среща е под надслов „Новата икономика на България – Пътят на изток”.

Голяма фирма от Саудитска Арабия ще инвестира над 20 милиона евро в Бургас. Договорът вече е подписан и тя ще започне да развива дейност тук до месец. Арабите даже са започнали да търсят инженери и икономисти, съобщи Зияд ел Масри – председател на Българо-арабската бизнес асоциация. Интересът на арабите е предимно за инвестиции в областта на земеделието, зърнопроизводството, и животновъдството. Инвеститорът от Саудитска Арабия планира да изгради ферми за отглеждане на пилета, агнета и телета. Други арабски фирми са се ориентирали към инвестиции в земеделски земи край Бургас, Айтос, Руен, Варна и Стара Загора.
Делегациите от Катар и Ливан пък проявяват интерес към туризма по южното черноморие.
„Сега времето е такова, че имаме нужда не толкова от политици, а от икономисти. Имаме нужда от бизнесмени, които ще откриват работни места. Това, че Бургас е туристическа дестинация и разполага с обекти като летището и пристанището, дава основание градът да бъде водещ в тази посока”, заяви Зияд Ел Масри. Той заяви, че сериозен минус е липсата на българско посолство в Саудитска Арабия. Инвеститорите са принудени да ходят до Йордания или Кувейт, за да получат визи. Вторият проблем е, че Бургас има международно летище, което обаче няма линии до нито една арабска държава.