Отлагат делото за вакъфските имоти в Пловдив (обновена)

Внесена е молба в съда

Утре, от 10 часа в 10 зала на Пловдивския окръжен съд ще се разгледа гражданско дело №32/2013 г. Делото е образувано по искане на „ Мюсюлманско изповедание” срещу Община Пловдив, като се претендира собствеността върху 4 имота в гр. Пловдив, между които и т.нар. Чифте баня.

По делото е постъпила молба от адв. Руев, пълномощник на „Мюсюлманско изповедание”, с която иска настоящото дело да бъде спряно поради наличието на преюдициален спор.

В Софийски градски съд, е било разгледано фирмено дело, с което ищцовото изповедание е признато за правоприемник на редица мюсюлмански вероизповедни общини, включително и някогашната Пловдивска мюсюлманска вероизповедна община. Срещу това решение е подадена жалба от Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание и е образувано дело в Софийски апелативен съд.

С оглед изложеното, е постъпила молбата от адв. Руев с искане да бъде спряно делото, докато не бъде разрешен спора относно правоприемството на дружеството. Съдът ще се произнесе по молбата утре, след като изслуша и становището на ответника Община Пловдив.

Припомняме, че претенциите са за 4 имота в Пловдив - турските гробища, Чифте баня, къщи срещу Водната палата и паркинга на Съдебната палата.

Намерихме нови доказателства, с които ще защитим общинските имоти, заяви във вторник кметът Иван Тотев. По наша информация става въпрос за документ, свързан с т.н. турско училище, което е било разположено срещу сградата на съда.

На първото дело на 7 февруари адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев призова двама от четирима свидетели. Останалите не се явиха поради здравословни причини. Свидетелите Сюлейман Шекиб Сали и Рашид Яшар Асан разказаха по собствени спомени къде са се намирали част от имотите, за които Главното мюфтийство претендира.

По време на заседанието бе изслушано и вещото лице. То разказа, че е констатирало разлики в плановете на исканите имотите през годините назад и представените планове на същите към този момент.

След заседанието адвокат Руев заяви, че мюфтийството няма други доказателства освен свидетелски показания, чрез които да удостоверят собствеността на претендираните земи.

Стотици протестираха в деня на делото. Футболни запалянковци заформиха меле пред Джумая джамия. Към сградата полетяха камъни. Сблъсъци и ранени имаше и до Чифте баня.