Трамвай през Борисовата градина ще минава

Няма как проектът да бъде промен или спрян, обясни зам-кметът Христов

„Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма как да бъде отложен или спрян, както настояват граждански организации". Това заяви пред журналисти заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов.

Причината е, че трасето е част от Интегрирания проект за градски транспорт, финансиран от Европейския съюз и спирането на този компонент би довел до санкции. Идея за отлагане на изпълнението или преразглеждане на проекта за трамвайното трасе няма, информира „Фокус“.

На този етап отпадането на този компонент от програмата не е възможно дори теоретично. Това е така поради факта, че той е част от целия проект,  който се изпълнява до края на 2015 г., когато приключват всички разплащания по стария програмен период. През юни и юли ще бъдат монтирани електронните информационни табла по спирките и по-голямата част от проекта се изпълнява по график.

Който обяснява, че се секат стотици дървета, откровено заблуждава хората. Това каза пред журналисти главният архитект на гр. София арх. Петър Диков във връзка със сигналите, че заради промяна в маршрута на трамвайна линия 18 се изсичат значителен брой дървета в Борисовата градина. 

Наистина има засегнати дървета, но те са по бул. „Г.М. Димитров”.  Диков обясни: „Дали ще има трамвай или няма да има трамвай, те вероятно ще бъдат засегнати от комуникационното решение за разширението на бул. ”Г.М. Димитров”, когато някой ден се направи пробива с бул. „Тодор Каблешков”, каза още той.

Предложението за провеждане на анкета сред живеещите в района е било оспорено, защото имало съмнения, че проучването няма да бъде коректно. Архитекът добави: „Сега преценяваме по какъв начин трябва да проучим общественото мнение, така че то да бъде приемливо и да бъде коректно спрямо гражданите“.

Вчера граждани излязоха на протест срещу строежа на трамвайна линия през Борисовата градина в София. 

Проектът още не е одобрен, на десетки дървета вече са отсечени. Мартин Микуш твърди, че действията на общината са незаконни. От там отричат за подобна сеч, информира bTV.

Мартин е израснал в близост до Борисовата градина. Спомня си как като малък е играл със сърните в парка. „Борисовата градина е много по- разградена, тя е фрагментирана и има нужда от спешни мерки”, убеден е той. Днес сърни няма, но ако трамвай 18 минава оттам, може и защитени птици да умрат.