Франкофони се събират на фестивал в Стара Загора

12 български и 4 чуждестранни трупи в състезателната част

За поредна година в Стара Загора (2007 – 2010) ще се проведе 21-то издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал.

Фестивалът събира ученици от 14 до 19г., изучаващи френски език в професионални или общообразователни училища и тази година в него ще вземат участие 18 трупи. Спектаклите, които те ще представят ще бъдат на френски език и с продължителност от 15 до 20 минути.

Всяка година много трупи участват извън състезателната програма. Тази година те ще са 2, трупата от френското училище „Виктор Юго” и 9 Езикова гимназия „Ламартин” от гр.София с пиесата „JASON(S) SUR SCENE” в триезична версия по текстове на учителите по френски език и трупата на гимназия „Фредерик Жолио Кюри” от Варна, лауреат и носител на Златната маска 2013, която ще постави на сцената пиесата «Детайлите» по текст на Екатерина Василева и Станимир Христов.

Извън състезателната си част, Фестивалът предвижда обучение по театрални техники на преподавателите (осъществено през м. Ноември 2013г.),  обиколки на града, театрални „мачове” по импровизация за всички участници.

Този фестивал, основан през 1993 от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България и в партньорство с Френски институт-България  се превърна, с течение на времето, във важно място за среща на многобройни български франкофони и франкофили гимназисти. Всяка година, Френски институт-България, подкрепя Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, съвместно с мрежата на Алианс франсез в организацията на Международния франкофонски ученически театрален фестивал.

Тази година фестивалът ще се състои от 11 до 13 април.