В Казанлък избраха западен обходен път

Той ще поеме трафика, преминаващ през тунела под връх Шипка

След проведено обществено обсъждане за обходния път на Казанлък, във връзка с изграждането на тунел под Шипка, стана ясно, че от двата варианта за трасе - източен и западен, по-добрият вариант е западен обходен път.

Той е с дължина на трасето е 3.160 км. Предвижда се връзка на път I-5 с  I-6, западно от Казанлък, заобикаляйки военното поделение. В сравнение с първия вариант се запазва транзитното движение по сегашния южен обход на град Казанлък.

Предвид редицата предимства на западен обходен път становището на АПИ, на проектанта и на Община Казанлък е да се разработи и реализира западният обход на Казанлък. АПИ изисква Становище от Община Казанлък, след което то ще бъде разгледано от Експертен съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Процедурата продължава с изработване на идейния проект в различните му съставни части, остойностяване на проекта, изработване на парцеларен план за засегнатите имоти, след което ще бъде изготвен работен проект и едва тогава ще се премине към строителство.

Процедурата е доста дълга, обясни заместник-кметът Даниела Коева, но началото е положено и това е много важно, защото обходният път на Казанлък е крайно необходим, за да поеме целия трафик, преминаващ през тунела под вр. Шипка.