И в Казанлък ще събират отпадъците разделно

Започна разполагането на цветни контейнери

В Община Казанлък въвеждат система за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки. Новият проект ще допринесе за устойчивото развитие и опазването на околната среда в района на Казанлък.

Ще бъдат разположени и обслужвани два типа контейнери: жълти за събиране на опаковки от хартия, пластмаса и метал и зелени - за стъклени опаковки. Моделът за разделно събиране включва добавяне само на два контейнера към наличните за битови отпадъци. Това улеснява гражданите при разделянето на отпадъците, както и не затруднява излишно придвижването на автомобилите и пешеходците по улиците.

Фирмата-изпълнител осигурява събирането и транспортирането на отпадъците, след което материалите се сортират на специализирана сепарираща инсталация и се предават за рециклиране.

В момента на територията на община Казанлък се разполагат цветните контейнери. Ще бъдат поставени общо 186 бр. жълти и 186 бр. зелени контейнери за разделно събиране.

Контейнерите могат да се използват и за разделно събиране на рециклируеми отпадъци, направени от хартия, пластмаса, метали и стъкло – например, вестници, списания, легени, метални прибори за хранене, стъклени чаши и др.

Организира се и информационно-образователна кампания за населението с цел разясняване на ползите от разделното събиране и рециклирането на отпадъци.

Досега организацията има изградени системи за разделно събиране на отпадъците в над 40 общини в цялата страна - Стара Загора, Пазарджик, Велинград, Търговище, Ямбол, Габрово, Сливен и др.