Камбуров – бунтарят на Лаута

Легендата на Локо (Пд) имаше смелостта дори на Георги Илиев да каже: Не си прав!

Миналата събота тепетата се разтресоха: Мартин Камбуров скочил да бие Йордан Господинов след равенството с Лудогорец на Лаута. Нападнал вратаря, че му вкарали лесен гол. Добре, че Камбуров го нямаше и в Ловеч, защото вече щеше да обеси Данчо на гредата. Макар че нищо чудно и това рано или късно да се случи.

Просто Мартин си е извоювал правото да бъде самият той Локомотив Пловдив. И неслучайно днес Лаута вярва само и единствено на него. Няма как да е иначе.

Камбуров е символът на Локомотив Пд за 21-и век

В голмайсторската листа пред него са само Зума и Гочо. В сърцата на феновете също. Тук е мястото всички да си дадат сметка, че няма как само попаденията, само трофеите да те направят завинаги фенски любимец. Трябва и нещо друго.

При Мартин Камбуров това другото е животът му на бунтар. Ако към нещо е честен нападателят, това е към професията си. Когато е слаб, излиза и казва: “Днес отборът ни беше слаб като куче, а аз като две”.

Когато има някакви съмнения, влиза в съблекалнята и хваща Йордан Господинов за гушата. Когато го питаш как е положението в Локомотив, казва ти "Никакво". Мнозина си мислеха, че изригването му след загубата от Левски е просто поза. Мартин обаче си мислеше това, което каза: “От тук нататък ще играя за себе си и за феновете”.

И срещу Лудогорец го направи – тичаше, бореше се, хапеше, блъскаше, риташе, но накрая неговият Локомотив не се даде на шампиона!

Мартин Камбуров няма как да бъде друг. Не и когато си имал куража да се изправиш пред всесилния по онова време владетел на ВАИ Холдинг Георги Илиев и да му кажеш: “Ти сбърка”! През пролетта на 2004 година, подкокоросан от съветника си Емил Наков, Жоро Илиев уволни Едуард Ераносян. Което си беше сензацията на века в Пловдив.

Арменецът беше качил Локо на върха в “А” група, движеше се по график към титлата, предстоеше му и полуфинал за купата. И изведнъж – Ераносян уволнен! Без причина, без нищо. За да придаде тежест на решението, Илиев привика тарторите на отбора в резиденцията си. “Кажете сега ще се оправите ли без Арменеца?”

От карето единствен Мартин Камбуров каза нещо напреки: “Бос, сбърка с уволнението. Ще се борим за титлата, но това беше треньорът, с който трябваше да станем шампиони”. Илиев не казва нищо, само посочва вратата на футболистите.

След 5 кръга Ераносян триумфално се завърна на Лаута. На неформална среща с щастливите фенове пък Еду казва знаменитото: Пловдив трябва да е доволен, защото Ботев никога няма да има Мартин, а Локомотив винаги ще има Камбуров. Това не е просто заяждане с Канарите, които изгониха Камбуров като некадърен. Това е оценка на специалист! Оценка на една легенда на Локомотив за друга.

От тогава, та до ден днешен Мартин Камбуров е човекът, който, щом е на Лаута, прави Локомотив много по-различен отбор от всички останали. И точно заради това, който и да е собственик на черно-белите, има едно наум с тарана. Може да не му харесва какво говори Мартин, може да не е съгласен с живота му, но срещу това не е в състояние да прави нищо.

Неслучайно зимата, когато тимът тръгваше на ранно януарско турне в Испания, Мартин излезе и показа как футболистите гледат на това: “Не е сериозно да ни вдигнат от новогодишните трапези и да ни хвърлят срещу участници в Шампионската лига. Как да си премерим силите, като ние нямаме никакви”.

По-късно в Марбея черно-белите записаха ужасяващи резултати, а на всички бе ясно, че футболистите са последните виновници за това. И неслучайно днес ултрасите са във война с шефовете на клуба, а не с играчите.