Дъмпинг мъчи животновъдите преди Великден

Стопани се отказват и разпродават всичко - румънските им конкуренти предлагат агнешко за 3 лева килото

Слаба търговия на агнета преди Великден и масово недоволство на животновъдите в Североизточна България, съобщи bTVnews.
„Търговията? Въобще! Ето сега ако отидем в нас - агнетата стоят, 40 кила станало… Цена няма, зърното свършва. То една кокошка е пет лева, агнешкото - три лева!”, оплаква се Джеват Мехмед. Преди десет години стадото овчаря от село Професор Иширково било от 200 овце. Днес са наполовина по-малко.
Докато преди години животновъдите са продавали добруджанското агне за 7 лв. на килограм живо тегло, то сега масовата цена е между 4 и 5 лева, която според стопаните не покрива дори разходите. Конкуренция са агнетата от Румъния, които търговци могат да намерят за 3 лева за килограм.
„Обаче румънецът взема много голяма субсидия - двойно-тройно по-голяма от нас. И на него му отърва да дава агнето по-евтино. И на нас ще ни отърва, и ние ще го дадем на 3-4 лева, но субсидии нямаме, като тях”, обяснява Митхад Сали.
Затова все повече овчари решават да се откажат от поминъка си. По думите на Сали, само в Йорданово два животновъди с по 70-80 овце са се отказали през тази година, а един се колебае дали да не продаде всичко.
Хората от добруджанските села не без ирония казват, че са се изморили да продават агнета за Катар, както им обещаваше държавата.