Пчелари от Балчишко на протест, заради натровени пчели

400 пчелни кошера изкараха пчеларите пред кметството на село Оброчище

До дни ще стане ясно от какво са били натровени пчелите в района на балчишкото село Оброчище в Батовската долина, съобщи Радио Варна.

Днес около 20 пчелари от община Балчик протестираха пред кметството в селото срещу безотговорното поведение на земеделци и настояха наказанията да бъдат строги с отнемане на субсидите и поемане на щетите. По информация на медопроизводители през последните дни от натравяне са засегнати над 400 кошера от долината. Най-много са в района на Оброчище, регистрирани са случаи в селата Рогачево, Кранево, Царичино, като продължава увеличаването на процента смъртност.

Пчеларите бяха категорични, че не става дума за болест и отправиха обвинения към най-големия собственик на овощни градини там, които обаче отрекоха да са използвали инсектициди, които убиват пчелите. Агрономът Александър Нейков и управителят Славчо Гигов застанаха пред засегнатите и обясниха, че трябва да търсят причината в отравянето на пчелите на друго място. Използваме препарати от официални вносители, сертифицирани компании и в момента използваме фунгицид срещу гъбни болести, който не е отровен за пчелите, обясниха те.

От фирмата настояват да се намери истинския виновник за случилото се, защото отглеждат в долината 150 кошера. Отделно от това са наети 40 души, които да почистват овошките от бръмбар. Очаква се днес да бъдат изпратени пчели за проба и единствената лаборатория в столицата да се произнесе.

Намеренията на протестиращите са да бъдат сезирани отговорните институции и спазването на закона да бъде съблюдавано по-строго. Медопроизводителите от пчеларското сдружение в Балчик се събират всяка първа събота на месеца и са готови да приканят колегите си от Добруджа на протест, за да защитят правата си.