Тиква, цикория и черница за слабо сърце

Вижте още кои билки и плодове са най-полезни за страдащите от сърдечни заболявания

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Ако то не работи нормално, здравето ни е в сериозна опасност. Ето как можем да подпомогнем работата на сърдечния мускул. Предлагаме ви няколко храни от природата, които оказват много благотворно въздействие. При заболявания на сърдечно-съдовата система се употребяват:
Цикория /синя жлъчка/. Силна отвара, приготвена от корените или от цялото растение, дава добър диуретичен ефект. Пие се 3 пъти дневно по 1 една ракиена чашка. Използува се и при болестите на жлъчката, със същия ефект предизвиква нейното изпразване.
Тиква.Тиквата действува диуретично, с което подпомага отстраняването сърдечните отоци. Съдържащият се в нея пектин спомага за изхвърлянето на холестерина от организма, а калиевите соли подпомагат дейността на сърдечния мускул. Употребява се печена, варена, но най-добре смесена с прясно мляко или мед.
Кайсии и праскови. Тези плодове са много богати на калиеви соли, които укрепват сърдечния мускул, затова се включват в менюто на болните от сърдечно-съдови заболявания.
Сливи. Действието им е подобно на действието на кайсиите и прасковите. Освен това те спомагат за изхвърлянето на холестерина от организма.
Черница. Добре узрелият плод на черницата спомага за лекуването на миокардиодистрофия. Взема се 3-4 пъти дневно по 200-300 г.
След едномесечно лечение болките в сърдечната област отслабват, задъхването се намалява, трудоспособността се възстановява.