Бутикови и вносни козунаци изкушават пловдивчани

Празничният тестен сладкиш върви 4-5 лева

Дни преди Великден започва голямото пазаруване. Освен, че се предлагат достатъчно месо и яйца, пазарите и магазините ще бъдат стриктно проверявани от инспекторите по храните.

Промяна в цените на агнешкото и обикновените козунаци няма и те са като миналогодишните.

Празничният тестен сладкиш без пълнеж се продава от 2 до 3 лева, а този с пълнеж - от 3 до 4. Разходка из търговските вериги на репортер на Plovdivutre.bg показа, че купувачите избират и бутикови и вносни козунаци, където цената скача на 4-5 лева за 400 грама.

По това време на годината търсенето на агнешко е най-голямо. В навечерието на празника се оказва, че в по-малките магазинчета има предлагане, при това на доста по-ниски цени от тези в хипермаркетите. Разликата стига 1-2 лева.

В големите хранителни магазини не предлагат цяло агне, а на килограм и месото върви от 12 лева нагоре. Цената на килограм агнешки бут е около 14 лева, плешка - 13 лв/кг. Дроб сърмата  изкушава с 5.70 за килограм.

Ако не сте привърженици на агнешкото месце, на Великден можете да си хапнете и вкусна кокошка. За килограм цяло пиле цените са до 8 лева.

Минаваме и през близкото пазарче, за да проверим как върви българската маруля, без която празничната трапеза няма да мине. Тя варира от 0.60 до 0.80 лева на брой.