Украйна ще изпълни всички положения на договореностите, подписани в Женева

Европейският съюз е приел предложението на Русия за консултации за сигурността на газовите доставки

Украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че Киев ще "изпълни всички положения на договореностите", подписани в Женева.

Яценюк призова демонстрантите да освободят всички блокирани от тях сгради на органите на властта и им обеща, че ръководството на страната ще "изпълни условието за амнистия".

Ръководителите на дипломациите на Съединените щати, Европейския съюз, Русия и Украйна приеха документ, който предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Американският държавен секретар Джон Кери посочи, че даването на автономия на източните райони на Украйна ще бъде крачка в правилна посока. Европейският съюз е приел предложението на Русия за консултации за сигурността на газовите доставки, съобщи ръководителят на дипломацията на Общността Катрин Аштън.

След четиристранните преговори в Женева украинският външен министър заяви, че Украйна е готова да обсъжда с Русия цени на природния газ, които да имат пазарна, а не политическа основа. Той потвърди, че Русия и Украйна се договориха да положат съвместни усилия за деескалацията на конфликта в Източна Украйна. Проруските активисти окупирали областната администрация на Донецка област в Източна Украйна обявиха, че няма да освободят сградата, докато привържениците на новата власт в Киев не опразнят своя лагер на Майдана в столицата, предаде Ройтерс, като се позова на техен лидер.

Попитан за коментар на постигнатото в Женева международно споразумение за деескалиране на конфликта в Украйна, което предвижда всички незаконни окупации на сгради и площади да бъдат прекратени, лидерът на проруските активисти Александър Захарченко подчерта, че трябва да се започне с Майдана. На международното летище на Донецк беше издигнато знамето на т. нар. Донецка народна република, която беше провъзгласена от проруските привърженици на федерализацията на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Около 2 хиляди души излязоха на митинг в източния украински град в подкрепа на единството на Украйна, предаде Франс прес.