Жалба до Страсбург заради задържан по делото “Гранити“

Стоян Колев е в ареста без присъда от 2009 г.

Стоян Колев, задържан за отвличането и убийството на собственика на фирма “Гранити“, ще обжалва задържането си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Колев беше арестуван през юли 2009 г. заедно с Нено Стоянов и двамата се сочат от прокуратурата за помагачи в акцията за ликвидирането на бургаския бизнесмен  Стоян Стоянов. Въпреки многократните молби за отмяна на мярката за неотклонение “задържане под стража“ до момента Колев е зад решетките, а мотивът на съда е, че има опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. В момента защитникът му адвокат Иван Томов подготвя и мотивира жалбата до международния съд във Франция. 
“Продължителността на задържането е особено фрапираща, сега на 7 юли ще станат 5 години. Жалбата е по отношение на неоснователно дългия срок,  за което държавата ще бъде осъдена независимо от изхода и крайния резултат от делото.  Такава е константната съдебна практика на съда в Страсбург“, коментира адвокат Томов.
Законовият срок за задържане под стража при такова престъпление е две години. Защитникът поясни, че размера на обезщетението е съобразно всеки един ден на задържането под стража, над допустимия срок, като сумата е около 80 евро на ден.
"Такава ще бъде претенцията ни, дали ще бъде удовлетворена е друг въпрос, но санкция за България ще има и ще трябва да я платим всички ние", каза още Иван Томов. 
На последното заседание от процеса съдът разгледа поредната молбата на Стоян Колев за изменение на мярката за неотклонение. Мотивът за искането е влошеното здраве на задържания. Беше назначена съдебно-кардиологична експертиза, която трябва да бъде представена на 28 април. Това съдът ще се произнесе по искането. Колев е от Варна, баща на тризнаци, родени малко след като той е арестуван през 2009 г.