Централна баня става музей за историята на София

Очакваната дата за отваряне на вратите на музея е 17 септември

Външният вид на сградата на Централна Баня и централният ѝ вход ще бъдат запазени, архитектурните орнаменти по фасадите - реставрирани.

Сградата ще бъде Музей на София, разказващ историята на столицата от античността. Експоцициите ще са подредени на два етажа и ще представят живота в столицата. Посетителите ще могат да видят 120 000 експоната, които ще са разположени на площ от около 7900 кв.м на четири нива. Сред тях са бюрото на Стефан Стамболов, подарено му от Бисмарк, огромният салонен часовник, подарък от британската кралица Виктория през 1893 г. на княз Фердинанд по случай сватбата му с Мария Луиза, старият дървен шкаф от дома на Иван Гешов, който е бил супермодерен за времето си с хладилна част и място за лед, както и луксозната златна колесница на фреската кралица Мария Антоанета, пристигнала директно у нас от Версай за сватбата на княз Фердинанд.

Цялостен ремонт на сградата, която е построена през 1913 г., никога не е правен. Кърпен е покривът, фасадата е реставрирана по проект „Красива България”.
Централната минерална баня е паметник на културата с национално значение. Построена е по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов на мястото на съществувала дотогава турска баня, която е разрушена. Сградата е изградена е в стил сецесион, но и с типични български, византийски и като цяло източно-православни орнаментални елементи, дело на художника Харалампи Тачев.

При бомбардировките над София по време на Втората световна война е пострадало северното й крило, но бързо е отремонтирано. Банята е работила до 1986 г., когато е затворена заради лошото й състояние.

Очакваната дата за отваряне на вратите на музея е 17 септември с изложба посветена на 100-годишнината на Банята.