500 от дребния бизнес в ужас, че ще загубят прехраната си

Протестиращите влязоха в залата на ОбС, забавиха старта на заседанието

Протестиращите пред сградата, където се провежда заседанието на общинския съвет в Бургас нахлуха в залата при съветниците и осуетиха началото на сесията.

От близо 60-те излезли на улицата тази сутрин представители на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес, около 10 станаха част от заседанието. Подвикванията им обаче разгневиха председателят на ОбС - Константин Луков и той обяви, че начало няма да бъде поставено, докато в залата не настъпи тишина.

Протестиращите са обезпокоени от промените в Наредбата за преместваемите обекти, която може да обрече близо 500 собственици на павилиони за пакетирани стоки и тютюневи изделия на глад. Причината, според промените ще отпадне въведеното ограничение един павилион - един търговец. Това ще дъде възможност на големите вериги да изкупуват преместваемите обекти. В случая веригата Лафка, която агресивно завзема територия в града и вече разполага с 8 обекта, с размер два на два метра.

Точката за промени в наредбата е четвърта в дневния ред на сесията. В случай, че съветниците я гласуват, то протестите на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес ще продължат.