Най-странните великденски традиции

Свят

22-04-2014, 17:09

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великденска изложба на икони и картини в Черниче

Великденско послание на Сливенския митрополит Йоаникий от Бургас

Защо Великденски заек?

Откъде идва Великденският заек

Великденско надсвирване в Генерал Тошево

150 лева спечели благоевградчанин от Великденски турнир в Петрич

Полицаи под път и над път за Великден

Трагедия разтърси Русе по Великден

Правят черни магии с великденски яйца

Северното ни Черноморие предпочитано от румънците за Великден

Великденски подарък! Чисто нови тролеи тръгват в Бургас

Рекорд в Бургас! В родилното по Великден проплакаха 21 бебета

Десетки семейства платиха стотици левове за провален Великден

Сандански зарадва жители и гости с фолклорен концерт за Великден

Великденски заек, лакомства и книжки за малчуганите от Гоце Делчев

Най-зловещите семейни снимки с Великденския заек

Колкото култури - толкова пъстри и разнообразни начини на празнуване. Някои от тях звучат наистина откачено!

Колкото култури - толкова традиции. Всички пъстроцветни, оригинални, добре запазени и в повечето случаи - странни за тези, които не ги споделят.

Днес е третият ден от Великден и празничното настроение в никакъв случай не ни е напуснало. А сайтът Ibtimes.com само ни помага в това отношение, представяйки ни най-интерсните начини за отбелязване на празника по света.

Причината Великденските традиции да са толкова различни е, че празника, освен с Христовото възкресение, се свързва и с идването на пролетта; както и с много други християнски, езически и национални вярвания. Вижте как празнуват Великден в тези страни:

Чехия и Словакия

Жените в бившата Чехословашка република могат да очакват на празника да бъдат... бити с камшици. По-точно – от ръчно изработени и специално декорирани празнични камшици, с които, по традиция, мъжете им трябва да ги налагат. Великденският „бой” не трябва да е болезнен. Поддръжниците на тази традиция вярват, че това ще направи жените бодри и здрави през цялата година.

Е, със сигурност ще бъдат нащрек...

Финландия

В скандинавската държава Великден прилича много повече на Хелоуин, тъй като децата търчат нагоре-надолу в търсене на лакомства, преоблечени като вещици, с метли, висящи от вратовете им. Смята се, че на Великден мощта на злите магьосници нараства неимоверно, затова се палят огньове, които да изплашат и изгонят недружелюбните същества.

Австралия

В тези държави, които свързват пъстрите яйца с традиционно животно, отговорността обичайно се пада на тачения по цял свят Великденски заек (който, между другото, може да бъде и много зловещ – вижте в нашата галерия). Вместо това, в Австралия си имат... Великденски бандикут или, както му е галеното име – Великденско билби.

Причините да му се отреди тази важна роля са две: Първо, за да се популяризира сладкото торбесто животинче, което е застрашен вид на континента (а то, като много от двуутробните си братовчеди, се среща само там), и второ, защото австралийците по принцип не харесват особено зайците. Изяждат посевите им.

Колумбия

Колумбийците имат много екзотично празнично меню. То включва специалитети от игуана, костенурка и, традиционно, основно ястие от голям печен гризач. Вкусно-о!

Германия

Ако западните държави обичат да крият великденските яйца, за да може децата да се забавляват, докато ги търсят, то в Германия традицията е точно обратната. Там всяка година традиционно се украсяват дървета, окичени с хиляди пъстри яйца. Изглежда наистина внушително!

Гърция

На много места, включително и у нас, домакините и децата се състезават кой ще направи най-пъстрото яйце за празника. Южните ни съседи се придържат към един задължителен цвят – в Гърция всички великденски яйца са червени. Освен това те се използват за направата на обреден хляб.

Унгария

За Великден жените в Унгария получават един хубав леден душ – буквално! Традицията е мъжете да изсипват кофа с вода върху традиционно облечените унгарки. И тук традицията не е на страната на нежния пол...

Полша

В Полша празничният хляб се приготвя по магическа рецепта, известна само на домакинята. Главата на дома обаче не може да участва в направата му, защото според поверието има голяма опасност част от тестото да падне върху мустака му и той отведнъж да посивее. По-лошото обаче е, че в този случай и самото тесто ще спадне.

Друго вярване е, че похапването на клонки върба, осветени от свещеник, носи крепко здраве.