Зверски пребитата Пламена искала да отиде на панаира за захарен памук

Ако бъде признат за виновен, бащата Пламен Петров може да получи между 10 и 20 г. затвор

Няма подадени сигнали за насилие, упражнено от бащата Пламен Петров над 7-годишната му дъщеря Пламена - нито в полицията, нито в отдел “Закрила на детето”, нито в ОУ “Васил Априлов”, където момиченцето е учило в I клас. Това заявиха вчера от трите институции в Русе по повод смъртта на Пламена, съобщава "24 часа". Привечер на Великден детето е закарано в спешното отделение на болницата, където е починало. Бащата е задържан за 72 часа заради нанесен побой над детето.

До момента единствените сигнали, подавани в полицията, са за скандали на бащата със съседи. По тях има образувани преписки - една през 2011 г., две - през 2012 г., и една през 2013 г. На бащата са съставяни предупредителни протоколи, като не са били образувани досъдебни производства”, каза шефът на ОД на МВР главен инспектор Георги Великов.

Вероятно тези скандали със съседите са причината никой от блок “Мура”, където се разиграла драмата на Великден, да не сигнализира институциите в какви условия живеят двете деца на бащата - починалата Пламена и Десислава, на 3 г. и 9 месеца. Съседи обаче често са чували скандали от дома на Петров и писъци на двете момиченца. Но за да не станат жертва и те на агресията на Пламен, който според тях обичал да си пийва, си мълчали.

Според оскъдните данни от аутопсията по детето са били нанасяни удари с тъп предмет, ръце и крака. Тръгна и слух, че сърчицето на Пламена не издържало и се пръснало, когато един от ритниците на бащата попаднал в гърдите . И от “Съдебна медицина”, и от полицията вчера отказаха да говорят по тази версия, тъй като от окръжната прокуратура е наложена забрана.

Поредният скандал тръгнал от молба на детето да отиде до търлата (местния панаир с люлки и захарен памук). Това се случило около 17 ч. 38-годишният баща отказал, но Пламена настоявала. Това ядосало родителя и той се нахвърлил с юмруци и ритници върху детето пред очите на жената, с която живеел - Елена П., на 32 г., сестричката Десислава и още един мъж, който бил на гости.

Колко време е продължил зверският побой, още не е изяснено, но в един момент бащата видял, че детето спряло да мърда, и след като не напипал пулс, се обадил на “Спешна помощ”. Не дочакал линейката и с момиченцето на ръце и Елена тръгнали пеша за болницата.

Около 18 ч линейката ги пресрещнала на ъгъла на блока и ги откарала в спешното отделение. Там бащата разказал на дежурния екип, че докато си играела, дъщеря му паднала на печката и си глътнала езика. Мащехата потвърдила думите му.

Прегледът обаче установил многобройни кръвонасядания по тялото и главата на детето, медиците потвърдили смъртта и веднага сигнализирали в полицията. Униформени от II РПУ пристигнали и откарали Пламен Петров и втората му жена. Двамата са тествани за алкохол, но пробите им са били отрицателни, поясни вчера Георги Великов.

В бл. “Мура” са изпратени полицаи. Там е заварена сестричката на Пламена - Десислава, уточниха от пресцентъра на ОД на МВР. Пламен Петров и майката на Пламена се развели преди 1 г. по взаимно съгласие. Пред съда бащата е предявил иск децата да останат при него и магистратите са го уважили. Майката е заминала за град Септември, където живее и в момента, а Пламен се е събрал с Елена. Мъжът е безработен, пенсионер по болест с малка инвалидна пенсия, като лекарите от ТЕЛК сметнали, че той може да работи, но са препоръчали да не се натоварва психически.

Говори се, че има психични отклонения, но официално той не е регистриран като страдащ от такова заболяване. За да изхранва семейството си, редовно пребърквал контейнерите в търсене на метали, които предавал на вторични суровини, казаха съседи. Според тях семейството живяло много бедно и може би това е карало Пламен да избухва както вкъщи, така и срещу комшии.

Никакви признаци за домашно насилие на бащата върху Пламена не са забелязвани в училището”, каза педагогическият съветник Деспина Василева. Вчера тя и колежката Елена Костадинова проведоха среща със съучениците на убитото дете в I “б”. Децата казаха, че Пламена не е споделяла баща й да я бие. Не е идвала на училище със синини по лицето, допълни директорката Гергана Григорова.

Тя обясни още, че бащата се е грижел за Пламена добре. Редовно я водел на училище и след това я вземал с колело, но често влизал в пререкания с други родители от класа, защото дъщеря му имала проблеми с децата им. Той е с буен характер, с ограничен интелектуален капацитет и на моменти доста нападателен, обясни директорката.

По искане на родители преди месец и половина Пламена е била преместена от I “а” в I “б”, където проблемите секнали. Срещу Пламен Петров, който е с чисто криминално досие, е образувано досъдебно производство за убийство по непредпазливост. Ако бъде признат за виновен, може да получи между 10 и 20 г. затвор.