Създава се ново общество - на четящите хора в България

Четящият човек е младият човек, четящият човек е интелигентният човек, лекарят, инженерът

Създава се едно ново общество на четящите хора в България - потвърдиха го няколкото инициативи, свързани със Световния ден на книгата - 23 април, съобщава БНР. "Когато хората започнат да се събират пред книжарниците, за да четат заедно, това значи много за духовната атмосфера в страната", каза писателят Алек Попов, който получи наградата на читателите за своя роман "Сестри Палавееви в бурята на историята“.

Шествие в подкрепа на четенето тръгна от мобилната книжарница „Хеликон“, която се представи за първи път в столицата. Участниците получиха книга и фланелка с логото на фестивала „Четящият човек“ с надпис "Аз чета всеки ден. А ти?".

Има едно ново четящо поколение. Ако беше загубено едно-две поколения в началото на 90-те години, но сега мисля, че растат едни много интелигентни деца, които четат. Разбира се четат български автори и това е едно от най-хубавите неща, които се случиха през последните години.

Юри Лазаров от журито на конкурса определи четящия човек в Българи така: Четящият човек е младият човек, четящият човек е интелигентният човек, лекарят, инженерът. Просто има много четящи хора в България, колкото и това да се струва странно за мнозина. Създава се едно общество на четящите хора, тайно и полека. В родното село на баща ми има читалище. Там има библиотека. Възрастните хора в това село се избиват да ги четат.

За първи път София се превърна и в столица на свободните книги чрез предизвикателството - пусни книга на свобода. В обществените пространства на града бяха освободени, тоест оставени, близо хиляда книги с идеята те и четенето да станат активна част от ежедневието на града и хората в него.

23 април е избран от ЮНЕСКО неслучайно за световен ден на книгата. Много велики писатели са родени или са починали на тази дата. Сред тях са Владимир Набоков и Мигел де Сервантес. Това е и Денят на Шекспир. Смята се, че той е роден около тази дата и е починал на нея.