Сезонът на гъбите започна

Деликатесната смръчкула, известна със забележителните си вкусови качества, удари 25 лв.

Сезонът на гъбите започна месец по-рано в Родопите. Заради топлата и влажна пролет по баирите в смолянско поникнаха смръчкула,  майска гъба и  челадинка. „Обикновено започваме изкупната кампания на 1-ви май, сега обаче от 20 дни изкупуваме трите вида гъби”, коментира пред „Преса”  Захарина Билянова от един от пунктовете за изкупуване на гъби и диворастящи плодове в Смолян.

Деликатесната смръчкула, известна със забележителните си вкусови качества, удари 25 лв. изкупна цена за килограм. Кило майска гъба  в Смолян и региона се купува на 8 лв., а челадинката – на 4 лв. По-голямата част  от количествата отива за износ, най-вече за Швейцария, където е най-скъпият гъбен пазар, твърдят запознати.

„Сезонът все още е слаб, купуваме по  около 5 кг на ден. Обилните валежи са благоприятен фактор за  растежа на гъбите,  лошото е, че гъбарите стават все по-малко”, каза Билянова. Заради  гладните мечки в гората, малко хора залагат на бизнеса с горските растения.  Други са го превърнали в хоби и си докарват по някой и друг лев само през уикенда.