Похарчили сме 700 млн. лв. за Великден

Сумата е по-малка в сравнение с миналата година

Българите са изхарчили близо 700 млн. лв за двете седмици преди Великден. Това показват предварителните данни на Националната агенция за приходите от фискалните апарати на хотели, къщи за гости, ресторанти и нощни заведения.

Сумата е по-малка в сравнение с миналата година, когато почивните дни около Великден и Гергьовден бяха слети. По данни на Института за анализи и оценки в туризма, българите са изхарчили над 70 милиона лева за туристически пакети у нас, а почиващите в чужбина близо 60 милиона лева.

Заради съвпадението на православния с католическия Великден, много българи са се насочили към нетипични за празника дестинации като Испания, Италия и Германия. Една голяма част от тях там имат роднини и приятели, с които да споделят почивните дни, обяснява БГНЕС.

Къде са най-големите харчове до момента? „Най-голям дял от тези 240 милиона (по предварителни данни – бел.ред.) имат заведенията за хранене и развлечения”, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП.

 Според психолозите и при пазаруването важи правилото "апетитът идва с яденето", затова охарчили се или не по Великден, вече се готвим за следващия празник.  От терапевтична гледна точка - пазаруването дори би могло да бори депресията. Добре е да знаем, че терапията е еднакво успешна като похарчим и 10 и 10 000 лева, обяснява Нова телевизия.