Младо момиче почина от анорексия в "Александровска"

Коварната болест завършва фатално за всяка четвърта заболяла българка

Седмица преди Великден празничното настроение сред пациентите на столичната Александровска болница било помрачено от шокираща история с фатален край. 21-годишната Катя от София е починала след повече от месец усилия на лекарите да я спасят, информира агенция "Пик".

Причина за трагичната смърт на съвсем младата жена е страшната болест на модерното време – анорексия. В момента, в който животът на Катя е изтекъл, тя е тежала едва 27 килограма – колкото малко дете!

За да предотвратят този последен развой на болестта, специалистите опитали всичко. Те дори се опитвали да вливат хранителни смески през голямата вена на шията на момичето, но напразно.

Още по-шокиращи били заключенията от задължителната аутопсия на някога добре сложеното момиче – те показали, че всички нейни органи са започнали да се разлагат още преди смъртта й.

Анорексията и болимията са две от най-страшните и най-подценяваните заболявания в днешно време. Причината и за двете е психологическата клопка, която може с години да отклони тревогите, че нещо нередно се случва с нашето тяло – или с тялото на някой от близките ни.

Вина за това имат и диетите и хранителните режими, които лишават организма ни от важни хранителни вещества, независимо от факта, че след като сме се подложили на тях, все още се чувстваме гладни и дебели. Според специалистите например известната белтъчна диета на французина Пиер Дюкан, която рязко сваля теглото, но довежда до отделянето на токсични вещества в организма, които в крайна сметка съсипват черния дроб, бъбреците и дори мозъка ни.

Жертва на смъртоносна диета е станала и младата Таня от град Айтос, която неотдавна почина с критичното тегло от 18 килограма. Двигател на хранителното самоубийство е била нейната майка, запленена от най-модерните американски диети, насърчавайки двете си деца също да ги спазват. Така, освен Таня, за малко да почине и братчето й Сами.

През последните пет години броят на заболелите от анорексия в България се е увеличил цели четири пъти. При над 200 000 страдащи от нея жени всяка четвърта умира. А жертви са най-вече младите момичета и жени.

Съветът на специалистите – преди да опитате каквато и да е диета, се консултирайте с лекар.