Със селфи младежи рекламират фирмата си (снимки)

Панаир на млади предприемачи стана събитие на Европейската комисия

Български ученици, занимаващи се с предприемачество, впечатлиха Европейската комисия с  Международния панаир на тренировъчните фирми.  ТФ ФЕСТ  2014 официално е включен в проявите от Седмицата на малките и средните предприятия заради приноса си в развитието на бизнеса. Това съобщи Дария Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ), преди старта на 17-ото издание на форума. То се провежда на 24 и 25 април в Международен панаир Пловдив с участието на 127  предприятия  от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Тази година ТФ ФЕСТ е по-различен и с голямото разнообразие от браншове, в които работят изложителите, добави Дария Маврудиева. Виртуалните фирми са от секторите: храни и напитки, туризъм, организация на събития, реклама, търговия със сувенири, търговия с облекла, с бижута, с автомобили и със стоки за бита, фотография. Има също банки и застрахователни компании. Новост тази година са канторите за търговия с антики, картини и книги, както и представянето на  училища по изкуствата.

Фактът, че има повече фирми, свързани с производството и индустрията, е добър знак за развитието на икономиката, защото показва какви са интересите и нагласите на бъдещите мениджъри, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е партньор на ЦУТФ в инициативата.

В продължение на два дни младите предприемачи ще демонстрират своите знания и умения в 13 конкурса. Ще бъдат оценени най-добрите щанд, екип, каталог, рекламни материали, презентации, уеб сайт. Ще бъдат избрани Мис и Мистър ТФ ФЕСТ, но не само по красота, а и по мениджърски умения. Ще бъдат дадени призове за социално отговорен бизнес, за защита на интелектуалната собственост, за туристическа оферта.

Подготовката на бъдещите бизнес лидери включва обучение по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. Така се развиват усетът и амбицията за предприемачество, подготвят се ръководни кадри за малкия и средния бизнес, каза Стамен Тасев, управител на сдружение „Българска тренировъчна централа“, която също е партньор в ТФ ФЕСТ. Изложението  създава онзи мост между училището и реалната икономика, който обогатява и двата сектора, заяви  д-р Иван Соколов.

Проявата се организира от  Центъра на учебно-тренировъчните фирми  към Министерството на образованието и науката (МОН). Мрежата обединява 377 фирми в  52 селища у нас. Всяка година  5000 ученици и студенти преминават обучение в такава  фирма. ТФ ФЕСТ  е включен в сборник на Европейската комисия като добра практика в обучението по предприемачество.

Профилът на бъдещите специалисти се допълва от VІ Панорама на професионалното образование, организирана от МОН. 330 ученици от цялата страна ще се състезават в конкурси по приложна електроника, моден дизайн, фризьорство и грим, озеленяване и цветарство, мебели и дърворезба, керамика, строителство, както и за най-добра бизнес идеи.  Надпреварата е на 25 април 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Младите готвачи, сладкари, бармани и сервитьори ще мерят сили с известни майстори на турнирите за Националната кулинарна купа на България на 25 и 26 април също в Панаира.

Тези прояви подкрепят развитието на новите поколения, подчерта д-р Иван Соколов.