Багери и фадроми атакуват Столипиново (СНИМКИ)

(ВИДЕО) Роми крещят срещу кмета Петър Петров. "Гладно ще стоим, чисто ще стоим!", недоволни са те (обновява се)

Багери и фадроми бутат наред незаконни постройки в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Акцията е стартирала сутринта на ул. "Крайна" и е на стойност 15 хиляди лева.

Премахват се предимно търговски обекти. Преди минути роми се разкрещяха срещу районни кмет Петър Петров, който обяви голямата акция. Идеята на администрацията е мястото в циганския квартал да стане подредено и зелено. "Гладно ще стоим, чисто ще стоим", недоволстват хората, които остават без магазините си. Искаме да си вадим хляба, от тези бараки си изхранваме семействата, иначе ще умрем от глад, обясниха местните.

Много от собствениците на нерегламентираните бараки сами са съборили обектите си, защото били заплашени със солени глоби. До две седмици всичко ще е по старому, отново ще си вдигнем магазините, казаха хора от квартала.

Във вторник кметът на "Източен" обяви, че ще се бута наред всичко незаконно, но без жилищни сгради. Пред ромите днес той каза, че всеки може да има търговски обект, стига да се спазва закона. Има схема за разполагане на постройки, подават се документи и започват работа, обясни Петър Петров.

Жителите на Столипиново се оплакаха, че се събарят незаконните постройки само на бедните хора, а не се пипат огромните 4-етажни палати на ромските босове. Шефът на отдел "Незаконно строителство" към Районната дирекция "Национален строителен надзор" Николай Василев обаче се измъкна като каза, че кара подред и поясни, че не дели хората на бедни и богати.

Василев обясни, че постройките не са се появили сега, а в период на много години. "Това не трябва да се позволява повече, време е да се промени!", каза Василев. Той допълни, че трябва да се изчисти огромния боклук, който се е натрупал с годините и хората от квартала да започнат да се грижат за себе си и поддържат района чист.

Над 200 души остават без работа, след като така безразсъдно общината нареди да се срутят тези постройки, жалва се жител на Столипиново. Друг пък е доволен от акцията, защото според него павилионите пречат на линейки и пожарни коли да стигнат до голяма част от входовете на някои жилищни сгради.

В района има засилено полицейско присъствие и цялата махала е на улицата и наблюдава срутването на незаконните сгради. На място има багер и камион, които продължават да разчистват терена на ул."Крайна".