Украйна опроверга информацията, че прекратява антитерористичната операция

Арсен Аваков опроверга информацията, че украинските сили за сигурност са прекратили операцията срещу сепаратистите

Украинските сили за сигурност продължават операцията си срещу сепаратистите в Донецка и Луганска област, заяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, като по този начин опроверга сведенията, че настъплението е прекратено заради опасността от руско нахлуване. Усилията ни са концентрирани върху град Славянск, каза Аваков пред украинската обществена телевизия, цитирана от БНР:

„Операцията ще се развива и занапред. Един от приоритетите ни е рискът за мирното население да бъде минимален.“

Русия обяви, че в отговор на действията на украинските власти започва военни учения близо до границата. Кремъл подкани САЩ да накара украинските власти да спрат операцията срещу сепаратистите. Американският държавен секретар Джон Кери похвали усилията на украинските власти за спазване на Женевското споразумение и обвини Русия, че саботира президентските избори в Украйна.

Руски медии твърдят, че украински правителствени войски сключват обръч около град Славянск, където вчера се стигна до стълкновение с най-малко петима загинали.

Междувременно руският постоянен представител в ООН повтори твърденията, че страната му има право да изпрати войски в Украйна под формата на "миротворци“.

На това съотвества член 51 от Устава на ООН, който предвижда самоотбрана и който ние задействахме по време на конфликта в Кавказ през 2008-а година, каза Виталий Чуркин в интервю за една от най-гледаните телевизионни програми в Русия, но подчерта, че Москва не се стреми към реализирането на такъв сценарий, а към деескалация на конфликта.