Американският журналист Саймън Островски е бил пленен в Украйна

Свят

23-04-2014, 06:49

Снимка:

twitter/SimonOstrovsky

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обама призова Путин да изтегли войските си от украинската граница

Кървав Марс насъсква Путин срещу Обама

Ще сближи ли Украйна САЩ и ЕС?

Обама: САЩ и ЕС трябва да се подготвят за нови санкции на Русия

САЩ с 10 "фалшиви твърдения" на Русия за Украйна

Украйна ще изпълни всички положения на договореностите, подписани в Женева

Украйна ще обсъди промяна на конституцията

Байдън и Плевнелиев се обявиха в подкрепа на унитарността на Украйна

Вашингтон не вярва на жителите на източна Украйна

Представители на «Десен сектор» са открили стрелба в центъра на Киев

Киев продължава спецоперацията в Източна Украйна

Спецоперацията в Славянск взе първите жертви

САЩ готвят нови санкции срещу Русия до дни

Великден в Русия и Украйна

От СССР досега - 5 млрд. долара от САЩ за Украйна

САЩ ще застанат до Украйна срещу "унизителните заплахи" на Русия

Журналистът Саймън Островски, отразяващ събитията в източната част на Украйна за изданието Vice, е отвлечен от проруските активисти в град Славянск

Журналистът Саймън Островски, отразяващ събитията в източната част на Украйна за изданието Vice, е отвлечен от проруските активисти в град Славянск. Островски е гражданин на Израел и САЩ. Говорителят на Vicе съобщава, че изданието поддържа постоянно контакти с Държавния департамент на САЩ и другите дипломатчиески ведомство, за да гарантира сигурността на Островски.

В профила си в Туитър изданието съобщава още, че редакцията полага всички възможни усилия за освобождаването на техния колега. По-рано народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов каза на пресконференция, че местните опълченци са взели за заложник американския журналист.

Евентуалната причина за отвличането е, че Островски работел по журналистическо разследване на стрелба на блокпоста в покрайнините на Славянск отпреди няколко дни. Журналистът успял да открие собственика на единия от изгорелите при нападението джипове. Собственикът обаче казал, че е продал автомобила миналата събота и отказал да опише купувача.

Преди да бъде отвлечен Островски присъства на пресконференция на Пономарьов, на която е поискано от президента на Русия Владимир Путин да изпрати руски войски в Славянск. Островски написал в Туитър, че мероприятието, на което е попаднал, е „най-странната пресконференция в света“.

От своя стррана, на пресконференцията кметът заплашил журналист, че ще го изхвърли, в отговор на провокативен въпрос относно съдбата на избрания кмет на Славянск Нели Штепи, отвлечена от проруските активисти.

Последното съобщение в Туитър от пресконференцията съобщава, че кметът Пономарьов не позволява на репортерите да си тръгнат един по един му. По думите му, всички трябвало да си тръгнат накуп, както са и дошли.