Хапвайте киви срещу пролетна умора и инфекции

Екзотичният плод е истинска бомба с витамини

Кивито е един от най-богатите на витамини плодове. То наподобява на малки картофчета и е кръстено на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Всеки знае, че кивито има кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки, които са изключително богати на витамини. Източните народи наричат кивито „плод на здравето” заради високото съдържание на витами.

В него се съдържат още захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р. Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко, изброено дотук, предполага лечебни качества. В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати, 2.6 г влакна и никакви мазнини. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Плодът е препоръван при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва. Сокът му е полезен като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции. Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма, с роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.