Изненадващо в Бургас започнаха масово да купуват панелки

Цените на старите жилища, колкото тези в кооперациите в центъра

Противно на очакванията за пенсиониране на панелките, в Бургас този вид ретро строителство в началото на 2014-а бележи бум на търсенето.

Оказва се, че старите блокове, макар и непривлекателни са далеч по-изодни поради ред причини. Търсенето и купуването им обаче е причина и за задържане на цената им, за разлика от тази на апартаментите в новите кооперации в центъра. Нещо повече в момента цените им се почти изравнени, коментират брокерите на недвигжими имоти в града.

"До преди 4 - 5 години хората масово се насочваха към централна градска част и жилищни кооперации, построени след 1993 година. Сега нещата са по-различни, масово се търсят панелките", твърдят експерти.

Причините се оказват разумни, според много от тях. Една от най-важните е качеството на старото строителство за разлика от това през годините на бума - от 1994 до 2008 година.

Освен това те излизали изгодно заради реалната квадратура, която се купува без да бъдат включвани общите части. Големитената на стаите и прозорците също били в полза на ретро сградите.

Брокерите от друга страна са категорични, че безкомпромисните имоти са започнали да се строят след началото на икономическата криза, и с влизането на руснаците като клиенти. Иенно те с предлагането на големи суми срещу изискването за безкомпромисен имот с добра локация и качествени материали са станали причина за по-висок стандарт на предлаганите жилища. Те обаче все още държат високи цени и са малко в града.