Още търсят виновника за отровното мляко, сервирано на деца

Удължиха разследването, което е срещу неизвестен извършител, до 11 май

До 11 май е удължено разследването на полицията в Асеновград за откритата през март  в млякото на децата от ЦДГ „Слънце” миша отрова. Разследването се води срещу неизвестен извършител, а дали има заподозрени сред вече бившите служители на забавачницата, прокуратура и полиция отказват да огласят. Лабораторно изследване обаче потвърди, че със сигурност откритото синьо вещество в детското мляко, е отрова срещу гризачи.

Случаят гръмна на 11 март, когато шокирани родители научиха, че децата им са пили отровно мляко за закуска. Една от готвачките забелязала подозрителни сини парченца в млякото, но взела цедка да ги отстрани. Въпреки видяното, тя разляла млякото по канчетата на децата. Близо 120 деца се оказаха почерпени с прясното мляко с миша отрова. Една от учителките също видяла в чашките на децата сини частици и уведомила вече бившата директорка Лидия Захариева. Тя пък от своя страна веднага се обадила на здравните власти.

Още в същия ден в детската градина отишли токсиколози с доц.д-р Янко Илиев – шеф на Клиниката по токсикология и проф. Тоньо Шмилев - шеф на интензивния сектор в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Пловдив”. Те дали на децата да пият активен въглен, а на всяко десето хлапе била взета кръвна проба. Ден по-късно пробите били готови и станало ясно, че децата не са натровени. Седмица след това излезли и лабораторните изследвания на синьото мляко, които потвърдили първата хипотеза за мишата отрова. Според експертите в млякото имало остатъци от веществото „куматетралил”. То се разтваряло по-трудно във вода и е вредно за здравето на човека. В неразпечатаните кофички с прясно мляко куматетралил не бил открит и така отпаднали всякакви подозрения към доставчика и производителя.

Паралелно с разследването за синьото мляко, прокуратурата в Асеновград продължава разследването и за установените от общината финансови нарушения в детската градина. При ревизия в „Слънце” били хванати разминавания между внесените от родителите месечни такси и отчетените суми в общинския бюджет. Според предварителна информация разликата в парите била за над 20 000 лева в последните две години.