Чай от коприва против безсъние и косопад

Растението гони пролетна умора, полезно и срещу анемия

Копривата е един от безценните дарове на природата. Тя е не само ценна билка, но и незаменима храна. Приготвена като отвара, супа или яхния, копривата помага да подсилим организма с желязо и витамини. Коприва можем да пием през цялата година. През пролетта ни помага да гоним пролетната умора, през зимата ще ни помогне, когато сме попрекалили с празничната храната, а ако сме натоварени в ежедневието можем да пробваме да заменим кафето с чай от коприва. 

Копривата помага и срещу късогледство. Тя е еликсир за зрението. Една шепа сурова коприва, накълцана наситнои смесена с 1 кофичка кисело мляко помага да свалим диоптрите. Дозата е за един ден, приема се в продължение на 40 дни без прекъсване.
Въпреки че изглежда лесно да съберем и пием копривата има някои препоръки, които може би е добре да се спазват, когато решим да я използваме. Едината от тях е свързана с брането. Ако искаме да проведем лечение за прочистване на кръвта или да премахнем пролетната умора, авторите на “Точното време” ни съветват даберем копривата при намаляваща луна (за разлика от останалите лечебни растения) и съответно чаят от нея да се пие пак при намаляваща луна и то между 15-19 за по-добър ефект. Също така е добре да се бере младата коприва.
Как се приготвя? Мария Требен препоръчва да не се запарва дълго, а само да се кипне и остави да се постои половин минута. Истинският чай от коприва има светложълт цвят. Когато престои повече във водата и цветът стане тъмнозелен, тогава се превръща в безполезна течност, а ако пък се вари дълго има вероятност ценните й съставки да намалеят или изчезнат съвсем.
Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. Може да се прави запарка като за чай, но да не е много гореща. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада.