Моркови и грейпфрут лекуват късогледство

Магданоз и боровинки също свалят диоптрите

Според офталмолозите подобряването на хранителния режим може не само да предпази от проблеми със зрението, но и да го коригира в положителна посока. Всеизвестно е, че морковите са най-добър източник на каротин - провитамин А. Той повишава жизнения тонус на организма, но и блокира късогледството. Препоръчително е да консумирате поне един месец всяка сутрин чаша прясно изцеден морковен сок. За да засилите полезните му свойства, добавете и сок от магданоз (1 с. л. на 24 часа е достатъчно). Този зеленчуков коктейл ще засили остротата на зрението ви.
Грейпфрутът съдържа особени вещества - биофлавоноиди, които забавят стареенето на лещата на окото. Според някои изследвания много полезни са полупрозрачните бели ципички, които обвиват резените на плода и му придават горчив привкус. Препоръчително е да консумирате самия плод, вместо да пиете само сока от него.
Витамин К е необходим за възстановяването на пръчиците и колбичките - структурите, които изграждат ретината на окото. Освен това витаминът подобрява кръвоснабдяването й, затова и продукти като зелето, които съдържат този витамин, трябва редовно да присъстват на трапезата. Изобщо зеленчуците от семейство кръстоцветни (бяло, червено, брюкселско зеле, броколи или карфиол) трябва да се ядат три пъти седмично. Те трябва да се консумират сурови, защото при топлинна обработка витамин К се разрушава.
Цинкът е необходим микроелемент за добро зрение. Има го в тиквените семки, ореховите ядки и кашуто. Може да ги хапвате самостоятелно или да ги добавяте към салата. Доказано е, че цинкът помага за намаляване на напрежението при преумора на очите и защитава от излишната светлочувствителност.
Особено полезен за очите е и витамин С, който се съдържа в шипките, глога, както и в зеления чай. Също така не по-малко от 10 чаши сок от боровинки за един сезон трябва да изпиват всички, които имат какъвто и да е проблем със зрението.