АБВ даде официален старт на предизборната си кампания

Лидерът Георги Първанов представи приоритетите на движението за предстоящия евромандат

"Започваме с акцент върху родолюбието и върху модерния, но автентичен прочит на идеята за патриотизма – прочит, който не отрича различните и инакомислещите. Ще правим политика за всички български граждани - без значение от техния произход, религия и политически симпатии." С тези думи президентът на Република България (2002 – 2012) и лидер на Гражданска инициатива АБВ Георги Първанов откри събитието по случай официалното откриване на предизборната кампания на движението.

"За изминалите около 100 дни АБВ извървя сериозен път. Гражданската инициатива вече има представителства в почти всички общини на страната. Стъпихме и върху здрав фундамент, предоставен ни от нашите политически партньори, а коалиционната ни формула, с която ще се явим на предстоящия вот ще се разширява и в бъдеще", подчерта Първанов.

Пред препълнена със симпатизанти и поддръжници на коалицията зала в Националния дворец на културата той изброи част от приоритетите, които гражданската инициатива разви и за чиято реализация ще работи през следващите години.

Приоритет едно е възржадането на държавността в противовес на задкулисието:

"Ще започна с идеята за възраждането на държавността в противовес на задкулисието. АБВ се появи именно като алтернатива на задкулисието и ние ще останем докрай такава алтернатива. Ние искаме да има здрава, силна, работеща държава, а не институции, които се използват за лично облагодетелстване. Ние искаме реална, пряка демокрация. Ние сме тези, които искаме пряка демокрация - да има и вътре в самите политически формации, както е в модерните европейски партии".

Приоритет две - дебат за засилване на президентските правомощия; мажоритарен вот:

"Друга важна тема, която предлагаме за дебат е да се засилят ли президентските правомощия. Заявихме ясна управленска и политическа отговорност, такава каквато в България в момента няма. Държим на ангажимента си за силен мажоритарен вот в една смесена система 50/50, подобно на германската система. Отклоняваме предложението за това да се свие броя на народните представители, защото смятаме, че по този начин бихме намалили регионалната представителност в българския парламент. Ние обаче държим да се свият значително партийните субсидии в рамките на един коренно променен модел на финансиране на политическите партии".

Приоритет три - нов подход към българската икономика:

"Сега всички говорят за реиндустриализация – ние, от АБВ сме твърдо за реиндустриализацията, но държим тя да не се разбира като реанимация. Трябва нов подход в българската икономика. Тя трябва да залага на високотехнологични отрасли, сред които и този на ядрената енергетика".

Лидерът на АБВ коментира и започналата в петък предизборна кампания: "Задава се най–тежката, компроматна и мръсна кампания от началото на прехода, но ние няма да променим начина си на работа, нито да отстъпим от целите и задачите, които сме си поставили", заяви още лидерът на гражданската инициатива.

Георги Първанов беше категоричен, че АБВ е дългосрочен проект, който ще промени начина на правене на политика в България. "В момента ние сме като едно народно опълчение, гражданско опълчение, заобиколено от тежките редовни армии на една чудовищна коалиция. Това обаче няма да ни убие, а ще ни направи по–силни. АБВ ще спечели и ние нямаме друга цел, освен да печелим тези битки оттук нататък", заяви бившият президент.

Той си послужи и с пример от цитат на Макиавели: "Ако си вдигнал ръка срещу тиранина, то трябва да го свалиш!".

В изказването си Първанов направи анализ и на настоящото управление на държавата. Според него то е слабо и непродуктивно. Статуквото се нуждае от промяна и ние сме готови да участваме в нея, посочи той и заяви още: "С течение на времето този кабинет доказва непрекъснато своята зависимост от задкулисието. Този кабинет се оказа неработещ. Той е със слаб политически тил. Той е с вързани ръце. Това ръководство не е доброто и перспективно решение за България. На страната е необходимо друго управление и ако се наложи АБВ ще бъде част от едно такова управление. Не на всяка цена, но ние сме готови да дадем своя принос“.

"Горд съм от листата, която АБВ представя пред обществото“, посочи  Георги Първанов. По думите му в нея фигурират имената на сериозни специалисти в областта на отбраната и националната сигурност, финанси, икономика, здравеопазване, образователната сфера и други, които ще работят за налагането на интересите на България в ЕС.

"В отбора на АБВ за евровота има и много млади хора, но въпреки това с богат професионален и житейски опит, честни и готови да извървят своя път към почтена реализация в услуга на обществото“, посочи той.

"Започваме кампанията си с акцент върху родолюбието и върху модерния, но автентичен прочит на идеята за патриотизма, прочит, който не отрича различните и инакомислещите. Ще правим политика за всички български граждани, без значение от техния произход, религия и политически симпатии“, заяви в заключение Георги Първанов.