Калфин: Влизаме в най-трудните избори за България (обновява се)

В момента тече откриването на предизборната кампания на АБВ за вота на 25 май

"Влизаме в най-трудните избори за България", заяви водачът на листата на Гражданската инициатива „АБВ” Йвало Калфин по време на откриването на предизборната кампания на формацията, предаде Агенция "Фокус".

По думите му основните причини за това са високият избирателен праг – 6% и липсата на желание за гласуване на голяма част от населението. "Ние тръгваме на избори с много конкретни послания и искаме да дадем пример" , подчерта Калфин. По думите му, всички останали партии гледат назад, а единствено АБВ е ориентирана напред. „Ние искаме това, което се случва днес, да не се случва през следващите години”, допълни той.

Евродепутатът подчерта, че АБВ има три основни приоритети и че евродепутатите на Гражданската инициатива могат да работят честно и почетно и да имат резултати. Първият приоритет на АБВ е Европейският съюз да достигне до всички граждани. По думите му, през последните 7 години това не се е случило и е време това да се промени.

"Искаме справедлива държава", каза Калфин и добави, че един от най-големите проблеми са свързани с ниските доходи у нас. В момента данъци се събират от най-бедните хора, а няма данък за наследство, за високи доходи или за финансови операции. По думите му, трябва да се обърне фунията на средствата от ЕС и те да отиват за малкия и среден бизнес, защото големите ще се оправят. Средствата трябва да отиват и за създаването на работни места и преработка на производство, което да се извършва в страната, посочи Калфин.

Като втори приоритет той посочи, че АБВ ще настоява за единни правила за минимални условия на труд. Близо 2 милиона българи живеят и се трудят в ЕС и то при мизерни условия, тези хора се нуждаят от защита и АБВ ще им я осигури. По думите му, евродепутатите ще се борят и за въвеждане на професионално образование, което е факт в някои страни от ЕС.

"Искаме професионално образование, а не образование, което да произвежда дипломи за безработни”,подчерта той.

Третият приоритет на Гражданската инициатива е свързан с намирането на мястото на България в Европа. "У нас няма дебат за това какво иска да постигне България и къде иска да бъде”, каза водачът на листата на АБВ. По думите му така страната ни рискува да се превърне във втора категория членки на ЕС. Страната трябва да възстанови и водещата си роля в Черноморския регион. Калфин допълни, че евродепутатите от АБВ ще бъдат най-добрите евродепутати и призова останалите партии да използват възможностите, които дават преференциалния вот и гарантира, че както и да бъде подредена листата на АБВ от избирателите, тя ще бъде успешна.

"Горд съм, че на едно от челните места в листата на АБВ за евроизборите е ген. Михо Михов", заяви от своя страна Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година.

"Горд съм, защото с него съм работил много години. Помня, когато той беше начело на Българската армия, аз можех да се изправя като главнокомандващ на 6 май и да кажа, че нашата сигурност е гарантирана, а сега не го чувам. Радвам се, че има такъв младежки компонент, такава младежка сила в нашия отбор”, подчерта Първанов.

Ние започваме същинската част на нашата кампания с акцента върху нашето родолюбие върху модерния, но автентичен прочит на българския патриотизъм. Патриотизъм, който не отрича различния, допълни той. Първанов каза, че както и по време на кампанията през 2006 година, АБВ ще прави политика за всички български граждани без значение от техния етнос и религия или политически пристрастия.Амбицирани сме да постигнем една значителна победа, което ни дава перспектива, която българският народ да припознае дългосрочно като един от ключовите моменти на българската политика. Тръгваме без фанфари, но с амбиция и енергия да постигнем тази победа, каза още Георги Първанов.

"АБВ мисли за бъдещето на държавата и качеството на живот на българите", заяви самият ген. Михаил Михов, който е втори в листата на движението.

"Всички ние мислим за бъдещето на държавата, на страната си и за качеството на живот на своя народ. Това е закодирано в обстоятелството, че бъдещето ни, това са нереализираните възможности на миналото и настоящето, което решаваха други печелили властта”, допълни той.

"Участвам в листата на АБВ за европейски парламент, за да бъда полезен при вземане на решения по отношение на новите предизвикателства, рискове и заплахи за сигурността и отбраната на страната ни в условията на военно-политическа, икономическа, регионална и континентална несигурност", каза ген. Михов.

По думите му неговата цел е подобряването и усъвършенстването на нормативния, институционалния и ресурсен капацитет на България, така че той да бъде съотносим с този на европейските страни и страните от НАТО. Ген. Михов каза още, че втората му основна задача е да отстоява националните интереси в областта на социално-икономическото, културното и исторически обективното при изпълнението на военни съюзнически мисии. Мисии, които не накърняват националната ни сигурност, а напротив – издигат ролята, авторитета и доверието в България и нейните въоръжени сили, каза още ген. Михо Михов.

Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за евроизборите, представи ген. Михов като доказал се лидер, който знае как се взимат решения в трудни моменти, който не се колебае да тръгне напред и да поведе другите. Калфин представи и останалите участниците в евролистата на АБВ и каза, че тя е съставена от хора, доказали се във всички сфери на обществения живот.