Управляващите вкараха България в евросанкции от 180 млн. лева

Кабинетът не е изпълнил препоръките на ЕК за 2013 г. по Програма "Околна среда", обясни Росица Янакиева

Европейската комисия е поискала спешни мерки, които да обезпечат коректното изпълнение на проектите и най-вече възлагането на тяхното осъществяване чрез ЗОП през новия програмен период. За това алармира кметът на Перник и кандидат за евродепутат на Гражданска инициатива АБВ Росица Янакиева.

По думите й, заради неизпълнение на препоръките на Комисията от 2013 г. към Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) България е застрашена с налагане на санкции в размер на 180 милиона лева. Тези препоръки са свързани с промяна на правилата за допустимост на кандидатите по пвограмата. Европейската комисия е поискала спешни мерки, които да обезпечат коректното изпълнение на проектите и най-вече възлагането на тяхното осъществяване чрез ЗОП през новия програмен период (2014-2020 г.).

Следвайки тези изисквания, на финала на периода 2007-2013 г. управляващият орган реши да верифицира повторно разходите по осъществяваните проекти, върху които да разпредели тежестта на въпросните 180 млн. лева. "Това се представя като условие за финансиране на програмата през новия програмен период", обясни Янакиева.

Според нея, вместо да направят плоска корекция, УО на ОПОС и МОСВ започват спешно повторна верификация на 104 общини, изпълняващи проекти по програма „Околна среда“. Повечето от тях са свързани с водния сектор или регионални депа за битови отпадъци.

За кратко време, в период на структурни и кадрови промени в екологичното министерство, са проверени проектите и са наложени корекции на 87 общини на обща стойност 180 млн. лева. Мерките са предприети, без да се спази методологията на Постановление на министерския съвет №134 от 2010 година. Не са уведомени общините и не им е дадена възможност да представят доказателства, отхвърлящи обвиненията (съмненията) за нарушения по Закона за обществените поръчки, категорична е Янакиева, според която корекциите са от 5 до 25% от стойността на договорите.

Сред най-тежко санкционираните са общините Костинброд, Габрово, София, Бургас.

По думите на Росица Янакиева, в следствие на горепосочените проблеми, страната ни е поставена пред риск от спиране изпълнението на големи проекти, в които вече са вложени много средства. Редица общини и фирми-изпълнителки ще бъдат заплашени от фалит. От фалит е заплашен и фонд ФЛАГ, който е предоставил мостовото финансиране на тези проекти. Последиците от предприетите от управляващите действия на практика заплашват цялостната реализация на Оперативната програма „Околна среда” за периода 2014-2020.

Насаждат се и съмнения за лошо управление на средствата и в останалите програми с евентуални, последващи проверки, корекции и санкции за общините и държавата, посочи тя.

Според Янакиева от ситуацията все още има изход, който е свързан със серия от мерки. Поради факта, че корекциите са вече обявени, те излизат от възможността общините да се защитят и докажат липсата на нарушения.

"Затова държавата трябва спешно да реагира и поемe за своя сметка тези корекции", посочи тя. По думите й трябва да се промени и нормативната уредба, като в бъдеще всички институции по веригата на одобряване, изпълнение и отчет на проекти трябва да започнат да носят своята отговорност. Това произтича от факта, че за всички проекти има процедура на предварително съгласуване с УО и АОП. Една немалка част от тях са преминали и през КЗК и ВАС.

Накрая, но не и на последно място, Янакиева препоръчва налагането на корекции да се извършва с административни актове, а не с писма, което да дава възможност за обжалване по съдебен ред.

Кметът на Перник посочи и друг негативен факт: срещу България е започнала и наказателна процедура заради забавените срокове за изграждане на регионалните депа за битови отпадъци. "Скоро ще изтекат сроковете за въглеродните емисии и сигурно пак ще се търсят виновни и ще се налагат наказания и корекции“, отбеляза тя.

"С бездействия или неверни решения стигаме до ситуации, в които сами се наказваме и отнемаме възможността да ползваме голям финансов ресурс, предоставян ни за повишаване стандартите на живот на българските граждани“, заяви в заключение Янакиева.