Сепаратистите окупираха Донецката радиотелевизионна компания

Журналисти публикуваха декларация, настоявайки екстремистите в Източна Украйна да бъдат обявени за терористи

Сепаратисти са окупирали сградата на Донецката радиотелевизионна компания, предаде агенция УНИАН.

Към 16:30 часа днес група сепаратисти се е отправила към сградата на Областната радиотелевизионна компания в Донецк с молба да им бъде даден ефир. Шествието им започна с митинг на площад "Ленин" в града. "Ние имаме собствено радио, но не ни пускат по главната телевизия. Молбата към всички ни е да се съберем. Трябва всички да отидем там, за да отразят точно какво се случва с нас", е заявил един от участниците.

По негови думи помощ е поискал "помощник-предеседателят на временното правителство на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин".

На път към държавната компания са се отправили 300-400 души, прекъсвайки частично движението.

Малко по-късно, към 16:45 часа, малка група привърженици на федерализацията след преговорите с милицията е проникнала в сградата на Донецката радиотелевизионна компания и я е окупирала.
В момента на двора има сътрудници на спецподразделеинето в черна униформа и автомати "Калашников". Когато са видели приближаващата се тълпа, сътрудниците са се преместили зад сградата.

Междувременно журналисти от информационния портал "Обозреватель" публикуваха декларация, настоявайки екстремистите, действащи в Източна Украйна, да бъдат обявени за терористи.

Тя гласи: "Обръщаме се към обществото, преди всичко към журналистите и политиците - необходимо е да наречем със собствените им имена процесите, които се случват в Източна Украйна. В този район действат не активисти и сепартисти, а терористи". В съобщението се подчертава още, че тероризмът е станал очевиден, след като сепаратистите са свалили маските си и целият свят е видял, че техният командващ в Славянск е действащият офицер от ФСБ Игор Стрелков.