Анкета решава съдбата на паветата на Руски паметник

Проектът предвижда асфалтиране на кръговото кръстовище и паркинг

Столичани застанаха срещу новия проект на общината, предвиждащ осъвременяването на Руски паметник и пространството около него, съобщават bTV и tv7.

Според тях историческото място ще придобие вид, който няма нищо общо с автентичния му замисъл.

Новият облик на Руски паметник предвижда асфалтиране на кръговото кръстовище, обособяване на паркинг, подмяна на водоснабдителната мрежа, ново осветление и озеленяване. Трамвайната линия, която сега опасва целия архитектурен ансамбъл ще бъде изместена само от едната му страна.

Сумата предвидена за обновлението на Руски паметник е 3 млн. лв.

Според гражданските организации би било много по-разумно, ако паветата бъдат пренаредени, отколкото да се полага асфалт.

"За една асфалтова кръпка цената е 41 лв., а за пренареждане на павета е 25 лв. на квадрат", заявява Веселин Кирев.

Има и опасения, че след като кръговото бъде асфлатирано, автомобилният трафик по него ще стане и по-опасен. Но, най-вече, притесненията са, че културният паметник ще загуби своята автентичност.

"Всичко тук е под закона за културното наследство - паметникът, сградите до пл. "Македония", коментира Мария Станкова.

Общината не е искала становища от институциите, отговарящи за културно-историческото наследство с мотива, че ще го направят след като отворят офертите за ремонт на Руски паметник. Това трябва да се случи веднага след майските празници. За сега няма и начална дата на реконструкцията.

От инициативната група настояват да се запази автентичния облик на пространството около „Руски паметник" в София и припомниха, че това е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османското владичество Княжество България. Паметникът е бил издигнат на 29 юни 1882 г. със средства, събрани от руския народ.