Пореден провал - обвинение и срещу началника на кабинета "Орешарски"

Тя ще получи обвинение по разследването за измама с ОП "Административен капацитет" ОПАК

Началничката на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, също ще получи обвинение по разследването за измама с Оперативна програма "Административен капацитет" ОПАК, което се води от 2010 година и по което бяха обвинени вече председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на полковник Петко Петков, който оглавява Военноапелативния съд. За това намекна самият Пенгезов на излизане от прокуратурата.

Пенгезов и Петков са обвинени в злоупотреба с пари по европейски програми.

Дивизиева, освен началник на кабинета на Орешарски, е и бивш заместник-министър на държавната администрация по времето на тройната коалиция, а също така живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, от когото има и дете.

От 2001 г. до 2003 г. Дивизиева бе парламентарен секретар на Министерство на икономиката, а от 2003г до 2005г. - на транспорта в правителството на Симеон Сакскобурготски.
От 2009 до сега тя е управител на финансова инвестиционна компания, която ще напусне заради постъпването си в администрацията. Там тя работеше с бившия си шеф в правителството - Николай Василев.
Преди време Дивизиева замени Моника Йосифова във фонда за имоти "Експат Бета".

Според непотвърдени засега сведения обвинението срещу нея ще бъде за действията ѝ като заместник-министър. Имало свидетелски показания, че е съветвала военните съдии как да нагласят процедурите и как да подменят документи.

За вероятността да бъдат повдигнати обвинения беше съобщено още миналата седмица.

Новината бе публикувана първо в австрийското издание "Дер Щандарт", а след това потвърдена и от прокуратурата. Все още обаче от държавното обвинение не са съобщили за какво точно ще бъдат подведени под отговорност Пенгезов и Петков.

Според появили се информации в медиите и според статията в "Дер Щандарт" двамата ще бъдат обвинени в присвояване на европейски средства. Става въпрос за 700 000 лева, които са били отпуснати за изграждане на софтуер на Военния съд. Пенгезов ще бъде привлечен под отговорност в качеството му на бивш ръководител на Военния съд.

В статията в "Дер Щандарт" се твърди, че софтуерът е струвал само 520 000 лева, а с останалите е злоупотребено. Това дело е образувано още през 2010 година и тогава Пенгезов е глобен с 5000 лева, а наследилият го на поста Петко Петков – с 15 000 лева. Причината - бил сключен договор за малка обществена поръчка, а не за голяма. Впоследствие обаче съдът отменил глобите.