Грандиозният спектакъл "Дон Карлос" и богата празнична програма

Държавна опера-Стара Загора отбелязва 100 години от рождението на великия Борис Христов с богата програма.

„Дон Карлос“ на 30 април от 19,00 ч. е първият спектакъл в програмата и е със специалното участие на Ивайло Джуров и Калуди Калудов и любимите на публиката у нас и в чужбина солисти на операта Елена Баръмова, Даниела Дякова, Иван Кабамитов , Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова и др.
Диригент – Лучано ди Мартино
В репертоара на Старозагорската опера „Дон Карлос“ влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент тогава е Димитър Димитров, режисьор -Николай Николов-гост, художници -Константин Радев и Мариана Попова. Следващата премиера е на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор - Владимир Дановски, художник -Константин Радев.
Последната версия на легендарната опера е от 5 декември 2002 г. „Дон Карлос“ символично е посветена на започналото възстановяване на сградата на операта в Стара Загора, изгоряла в пожар през 1992 г. Режисьор е Нина Найденова, сценограф - Борис Стойнов, художник на костюмите - Цветанка Петкова-Стойнова. Този спектакъл се радва на голям успех както на родна сцена, така и по време на гастролите в чужбина – в Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца „Ел Ескориал” в Мадрид – естественият декор на разтърсващата драма в „Дон Карлос“.

Операта е играна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най-престижните зали в Европа, театърът на Караян.
Декорът и днес има актуална и модерна визия, а режисьорската и сценографска концепция, асоцииращи личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата, звучи съвременно и провокативно.
Не пропускайте срещата си с тази велика опера, за която Джузепе Верди казва „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“
Преди спектакъла в 18,30 ч. във фоайето на Операта ще бъде открита фотоизложбата „Борис Христов в Стара Загора“, организирана от Музикално общество-Борис Христов. Всички прояви за отбелязването на годишнината се реализират с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

 

Любопитно:
Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос”. За това допринася и посещението му в Испания през 1863 по повод постановката на операта „Силата на съдбата“. Тогава той отива в замъка Ескориал, който му прави много потискащо впечатление. Либретото на „Дон Карлос“ е написано от Жозеф Мери (1798–1866) и

Камий дю Локл (1832–1903). Общият дух на драмата е запазен. По желание на Верди в самото начало е прибавена една картина, за да се изясни по-добре развитието на действието. Мери и дю Локл написват либретото в духа на френската голяма опера — в пет действия, с традиционния балет и всички други подробности, утвърдени от тогавашния „директор на музикалната мода“ във Франция Джакомо Майербер. Верди с желание започва да пише „Дон Карлос“. Борбата на италианския народ за освобождение, както и ожесточените схватки между светската и църковната власт в неговата родина, които пречат за обединението на Италия, напомнят събитията, пресъздадени в драмата на Шилер. За творбата си композиторът отбелязва: „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“

„Дон Карлос“ се изнася за първи път на 11 март 1867 в парижката Гранд опера с изключителен успех. На следната година се играе и в Германия в преработка на М. Р. Беер. По това време Занардини прави нова редакция на „Дон Карлос“, предназначена за Италия. През 1883 Верди преработва „Дон Карлос“, като доста я съкращава. Текстът е преправен чувствително от Гисланцони, автор на либретото на „Аида“. В тоя си вид операта е изнесена в Милано на 10 януари 1884 Така тя и до днес се играе в Италия.

В България „Дон Карлос“ е изнесена за първи път от Софийската народна опера през 1936 под диригентството на Асен Найденов в постановка на Драган Кърджиев.