Янукович финансирал сепаратистите?

Президентът на Украйна Виктор Янукович и приближените му изнесли 32 млрд. долара от страната?

Бившият украински президент Виктор Янукович и приближените му са изнесли в Русия най-малко 32 млрд. долара, с които в момента финансират сепаратистите, твърди временният главен прокурор на Украйна, цитиран от БНТ.

Днес в Лондон започва двудневна среща за възстановяване на активите, откраднати по време на режима на Виктор Янукович. В нея ще вземат участие вътрешните министри на Украйна, Великобритания и САЩ.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че имало безпрецедентно увеличение на военната активност на НАТО около границите на Русия. В телефонен разговор с американския си колега той е уверил, че страната му няма да нахлува в Украйна.

Напрежението в Донецк се повишава, десетки са ранените. Сепаратисти взеха за заложници четирима участници в проукраинския митинг в Донецк. Похитителите не са предявили искания за момента.

Още са в плен и седемте наблюдатели на ОССЕ, които бяха отвлечени в Славянск в края на миналата седмица.

В Харков двама украински военнослужещи бяха ранени при взрив на самоделно устройство.

Лекарите пък продължават да се борят за живота на кмета на града Генадий Кернес, който беше прострелян в гръб вчера. Покушението срещу него е било извършено със снайпер.