Топ 10: Чайовете, които ще ви държат в топ форма

Вижте кои са най-полезните видове в борбата срещу килограмите

Идват много почивни дни, а винаги преди дълга ваканция се замисляме за килограмите. Знаем как е - големи трапези, винце, сладки приказки. И неусетно се връщаме на работа с някой друго килце отгоре.

За да предотвратите този ефект, не е необходимо да се лишавате от нищо, стига да е в умерени граници. Не е необходимо да се пазят диети, има един много прост трик, за който се чували стотици пъти - пиенето на чай. Разбира се, ефектът ще е много по-силен, ако се храните правилно и се движите достатъчно.

Представяме ви десетте най-полезни чая, с които не само ще ви е лесно да поддържате килограмите си, но и ще подобрите доста от жизнените си показатели.

1. Чай от коприва
Изключително подходящ е за хора, които имат склонност към анемия. Съдържа огромни количества витамини C K, B 12 и А. Помага при ревматизъм, диабет, язва и камъни в бъбреците. Страхотно средство при проблеми с килограмите. Предотвратява подуването на корема и контролира апетита.

2. Зелен чай
Един от най-разпространените чайове, за чиито ползи сте чели стотици пъти. Само припомняме, че е чудесно средство за събуждане (по-добро от кафето), влияе благотворно върху нивата холестерола и отново...много успешно се бори с килограмите, тъй като лесно абсорбира мастните киселини.  

3. Чай от черничеви листа
При него се препоръчва да се използват изсушени листа. Той влияе благотворно при заболявания на стомашно-чревния тракт. Добро помощно средство е и язва, гастрит и диария.

4. Чай от листа на глухарче
Притежава диуретични свойства. Намалява нивата на холестерола, действа тонизиращо. Важно е да се знае, че не е препоръчително да се пие преди лягане, защото има опасност да не заспите лесно. Сутрин обаче е чудесно средство за ободряване.

5. Черен чай
И той като зеления си събрат се бори активно срещу натрупването на мазнини. Подобрява метаболизма и регулира нивата на кръвната захар.

6. Чай от артишок
Не е много разпространен у нас, но е изключително полезен. Съдържа витамини и минерали, които ще укрепят организма при редовна употреба. Артишокът е помощник при изхвърлянето на токсини, подобрява храносмилането.

7. Чай от шипка
Премахва токсините от тялото, много е богат на витамин С, има мощно антиоксидантно действие. Помага за правилното функциониране на жлъчката.

8. Чай с екстракт от царевица
Част от растението може да се използва за чай, тъй като съдържа много ценни вещества. Има големи количества калий, калции, силиции, етерични масла, витамини С, Е и К. Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, както и такива на черния дроб.

9. Чай от дивесил
Подобрява кръвообращението, подпомага храносмилането, действа отлично при камъни в бъбреците. Мощен антиоксидант и диуритик. Отлично средство в борбата с килограмите, тъй като премахва мазнините от организма.

10. Чай от цикория
Помага за изхвърлянето на вредни вещества от черния дроб и възстановява клетките.