Ура! Бургас вече има Факултет по медицина!

70 студенти започват обучение още тази есен

След дълги години на свирепи битки Бургас си извоюва правото да има собствен факултет по медицина. Решението за разкриване на новото учебно звено бе взето днес по време на изнесеното заседание на Министерски съвет, което се проведе в Бургас. Медицинският факултет ще бъде в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас и ще бъде разкрит с името „Обществено здраве и здравни грижи”.

В него ще се извършва обучение по специалностите „Медицинска сестра” и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”. Първите 70 студенти ще започнат обучение още тази есен. За учебната 2014/2015 г. е заложен прием на 40 медицински сестри и 30 рехабилитатора.
Медицинският факултет е сбъдната мечта за кмета на Бургас Димитър Николов, който от години се бори да го извоюва за морския град. Градоначалникът положи огромни усилия, за да убеди управляващите, че Бургас има нужда и заслужава такъв факултет.
С откриването на факултета ще се отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри за медико-социални грижи, за рехабилитационни и възстановителни дейности, както и за подготовка на кадри за нуждите на балнеотуризма. Това от своя страна ще доведе до подобряване на здравно-демографската ситуация в Югоизточния регион на страната, коментира министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.